Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„5 минути за София“ – историята на града, събрана в 42 епизода

Снимка: БГНЕС

Наскоро в столицата бе представена поредната поредица от инициативата "5 минути София". Това  е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. 5 минути, които обръщат внимание на нещо, случило се в града ни през изминалите 6000 години. Така  накратко описва поредицата нейният продуцент Камен Воденичаров.

Епизодите са една разходка из софийските музеи. Това, което аз лично не знаех и се оказа, че не е много популярно, е един жезъл, златен, с 353 скъпоценни камъни по него. Това е фелдмаршалският жезъл на цар Борис III, който е толкова ценен, че се пази в трезора на БНБ и се вади в музея само по специални поводи, разказа продуцентът.

За епизодите, Воденичаров обясни: Ние използваме всички компоненти на научно-популярното кино, т.е. 3D анимации, карти, анимиране на архивни черно-бели снимки, черно-бели кадри от най-различни периоди – малко от преди началото на Първата световна война до наши дни. Всичко синтезирано в пет минути във времената, в които целият свят ни е в ръцете и нямаме много време, получаваме страшно много информация - мисля, че е добър ход. 

Епизодите са 42 и са гледани от над 2 милиона зрители. Тази година, в края на месец май, поредицата трябва да приключи с обединяването на създаденото до момента:

Поставили сме си задачата, така и сме работили, да разглеждаме историята на София от Античността, през римска епоха, българските две царства, турското робство, Освобождението, целия нов век. Ще се опитаме да разкажем цялата история.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна