Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджей Дуда отговори на критиките на проектозакона за Холокоста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки, чиито спомени или исторически изследвания показват истината за престъпления от миналото с участието на поляци, има пълното право на тази истина, така полският президент Анджей Дуда отговори на възраженията на Израел срещу новия проектозакон за Холокоста, разискван в полския парламент.


Според законовия текст, приет от Сейма в петък, всеки, който приписва на полския народ или държава отговорност за престъпления, извършени на полска територия от нацистките окупатори по време на Втората световна война, подлежи на глоба и до три години затвор. 

Посланикът на Израел във Варшава предупреди, че ако бъде приет и от Сената, този текст може да навлече съдебно преследване на оцелели от лагерите на смъртта, които свидетелстват за участие на поляци във военни престъпления. Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше още по-категоричен:
Изразих ясно нашата позиция, че законът трябва да бъде променен. При никакви обстоятелства няма да приемен опит за пренаписване на историята или ограничаване на историческите изследвания в търсене на истината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна