Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Израелската и българската военна промишленост могат да установят добри контакти

Снимка: БГНЕС

Двама  български министри са на посещение в Израел. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е завила на среща в Тел Авив с колегата си Ювал Щайнц, че България проявява интерес към възможностите за внос на природен газ от израелските офшорни газови находища „Тамар“ и „Левиатан“, съобщиха от Министерството на енергетиката. Министър Петкова е казала още, че сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ са сред основните приоритети в енергийната политика на настоящето правителство. Разглеждаме Източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ, каза Петкова при разговора й с Щайнц.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също е на посещение в Израел. Той ще има срещи с министъра на отбраната Авик гор Либерман, както и директора на Международния институт за борба с тероризма проф. Боаз Ганор. Идеята е да бъдат обсъдени теми и задълбочени двустранни отношения и сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.

Нашето съвместно сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната трябва да се засилва с оглед на процесите, които текат в Европа, свързани с тероризма, ислямския радикализъм. Българските служби има какво да почерпят като полезен опит. Българското Министерство на отбраната има амбицията да модернизира своята армия. В Израел съществуват много добри предприятия във военната промишленост. В България също има добра традиция в тази област. Израелската и българската военна промишленост могат да установят добри контакти, могат да се реализират инвестиции на израелски фирми, каза Красимир Каракачанов в интервю за предаването „Нещо повече“.

Според него трябва да се разшири сътрудничеството в обучението на специалните сили.

Цялото интервю на Фаня Декало с Красимир Каракачанов чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени