Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Савов: Въпреки жертвите, отново бих дал живота си за алпинизма

Методи Савов
Снимка: Андриан Любенов
Методи Савов е един от първите българи, изкачили Еверест, участник в експедицията през 1984 г, в която загива Христо Проданов. Ръководител е на второто национално изкачване на върха през 2004 г. В актива си има и няколко седемхилядника, както и няколко рекорда. Докато е в казармата се запознава с друг наш алпинист - Иван Вълчев, с когото изкачват Айгер (3970 м) и стават първите българи, покорили върха.


Методи участва в експедицията през 1981 г. до хималайския 8-хилядник Лхотце. Достига до 8200 м, а Христо Проданов покорява върха (8516 м). Устремът на всички обаче е към най-високата точка - Еверест (8848 м). Подготовката за първата българска експезиция започва веднага след Лхотце.  Първоначалният план за изкачването на Еверест е нарушен тотално от Христо Проданов, споделя Методи Савов:

Действителният ръководител на експедицията „в сянка“ беше Христо Проданов. Никой не му противоречеше. Но защо се стигна до неговата гибел? От една страна, той имаше накакви леки здравословни проблеми. От друга страна, той тръгна много рано - през април, а изкачванията обикновено започват от май. И просто беше много уморен на слизане от Еверест.

Методи Савов е бил оператор в Българската национална телевизия, както и директор на спортна база „Белмекен“. Автор на книгите “Айгер - една мечта” и на “Еверест - българският път” в съавторство с Милан Огнянов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна