Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крал Фелипе VI връчи престижен орден на дъщеря си

Крал Фелипе VI милва своята дъщеря и престолонаследничка Леонор (12 г.), след като ѝ връчи Ордена на Златното руно с огърлие пред погледа на кралица Летисия и по-малката им дъщеря София в кралския дворец в Мадрид.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралят на Испания Фелипе VI отбеляза 50-годишния си юбилей, като постави на преден план дъщеря си и наследничката на престола Леонор, като ѝ връчи най-престижното испанско отличие, предаде агенция Франс прес.

На церемония в кралския дворец в Мадрид 12-годишната Леонор получи Ордена на Златното руно с огърлие, а говорител на семейството определи това събитие като акт с историческа значимост за краля и престолонаследничката.

Премиерът Мариано Рахой написа във фейсбук, че публичната церемония е начин да се подчертае желанието Испания да продължи да бъде парламентарна монархия.

Леонор, която срамежливо се усмихваше, бе застанала между баща си и дядо си Хуан Карлос I, който 38 години бе крал на Испания, преди да абдикира през 2014 г. Тя се поклони пред дядо си и баща си, а после и пред майка си кралица Летисия и баба си София, съпругата на Хуан Карлос I. Младата госпожица не каза нищо при удостояването й с ордена, който датира от 1430 г.  

Церемонията във вторник се състоя в разгара на конфликта между Мадрид и Барселона. По същото време в парламента на Каталуния привържениците на идеята за независимост трябваше да направят опит да изберат отново Карлес Пучдемон за каталунски лидер, но заседанието бе отложено.

За да отбележи юбилея на Фелипе VI, кралският дворец разпространи през уикенда десетки снимки и видеозаписи, хвърлящи светлина върху семейния живот на монарха, съпругата му Летисия и двете им дъщери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна