Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Кметова: Има сектори с драстични разлики в заплащането между мъжете и жените

Снимка: БГНЕС

По-малко от 30% от работещите в IТ сектора са жени. Това е по-висока цифра отколкото в други страни от ЕС, но като се има предвид, че при нас по начало момичетата нямат пречка да се ориентират към професия, свързана с инженерни и технически науки, големият проблем е до колко тези момичета се реализират след това, какви заплати получават, защото разликата в заплащанията не са малки. Това каза Татяна Кметова, изпълнителен директор на Центъра за изследвания и политики за жените в интервю за предаването „Преди всички“.

Ниското заплащане на жените се дължи на много исторически причини, посочи Кметова: Ще видите в много документи на ЕС, че равнопоставеността на половете е една основна ценност на Съюза, това е цел и Съюза вижда в нея основа за икономически растеж. Ако включваме повече жени в различни сектори на икономиката, ако развиваме техните таланти, нямаме предубеждението, че една жена, поради факта на пола си е по-клош ръководител или по-лош изпълнител на дадена работа в определен сектор, който се смята за мъжки, се очаква, че Съюзът ще има значителен икономически растеж. Затова са тези усилия. Принципът за равно заплащане за равностоен труд е включен още в най-първия договор, с който се създава Европейската икономическа общност и то с абсолютно ясната икономическа цел евтиният женски труд да не изкривява конкурентната среда в Съюза. Така че това е една ситуация, която е наследена. Наистина много държави предприемат доста сериозни мерки. Ние имаме сравнително ниска разлика в заплащането. Проблемът при нас е, че има сектори, в които има драстични разлики. Разликите достигат до 30%.

По повод на ратификацията на Истанбулската конвенция, Кметова посочи: Непредубеденият читател на Конвенцията ще види, че и преамбюла и всички разпоредби в нея се отнасят единствено и само за отношенията между жените и мъжете в частната сфера. През 1993-а година, на една конференция на ООН, за първи път беше въведен термина „женски човешки права“ поради фактът, че се установи, че съществуващото законодателство в много страни, което защитава жените, много рядко се прилага към частната сфера. Тази конвенция защитава жените. Фокусът се измести, равнопоставеността на половете е основният крайъгълен камък на тази Конвенция и е много жалко, че много жени, които са на позиции, намериха нещо друго в нея, което го няма.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна