Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия оказала помощ за събиране на доказателства

Прокуратурата обвини 4-ма за отвличане на сина на бизнесмен през 2017 г.

Ивайло Борисов-Ториното и още трима души са в ареста за срок от 72 часа

| обновено на 31.01.18 в 18:42
Снимка: БГНЕС

Ивайло Борисов-Ториното (34 г.) и още трима души са обвинени като помагачи в отвличането на 25-годишния Адриан Златков през август 2017 г., съобщи прокуратурата. Другите са Здравка Стефанова (35 г.), Мартин Марков (43 г.) и Георги Джамбазов (37г.).

Четиримата са в ареста за срок от 72 часа, а прокуратурата ще иска постоянното им задържане под стража.

Ролята на Ивайло Борисов и на втория обвинен Мартин Марков в отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков, е че са осигурили коли с марки "Опел" и "Шкода" на похитителите, научи БНР. Останалите двама обвиняеми имали отношение към СИМ картите, с които се поддържала връзката между тях и бащата. 

В постановлението за повдигане на обвиненията пишело, че четиримата са помагали на други, все още неизвестни по делото лица, каза Мариана Тодорова - адвокат на Ториното. Тя обясни,че в рамките на акцията във вторник, предшествала арестите, са били разпитани 40 души - хора, купували коли от автокъщата за луксозни коли на Тони Златков, както и познати на Ивайло Борисов - Ториното.

Сред разпитваните бил и близкият до Ториното - Златомир Иванов-Баретата, но само като свидетел, уточни Тодорова, която е и негов защитник:

Не може господин Иванов да отговаря, дори и да приемем и изключим в момента Ивайло Борисов за всичко, което се случва в тази държава. Господин Иванов си има бизнес, който си го управлява. Да,  безспорно криминално проявен е. Да, безспорно осъждан е, но не може за всяко по-тежко престъпление да се спряга господин Иванов.

Мариана Тодорова цитира коментарът на Ториното за свързването му с похищението на Адриан Златков:

Не знае за тези коли. Казва, че не е участвал в това престъпление.

Софийската градска прокуратура съобщи, че ще иска постоянен арест за обвиняемите, че процесуално-следствените действия продължават с разпити на свидетели, претърсвания, изземвания и открехва леко завесата около разследването - че значителна част от доказателствения материал е събран с активното сътрудничество на сръбското МВР и прокуратура.

Бащата на отвлечения - бизнесменът Тони Златков, коментира пред "Хоризонт", че не познава лично нито Златомир Иванов-Баретата, нито Ивайло Борисов-Ториното

Адриан Златков бе открит невредим близо до бензиностанция в столичния квартал Панчарево на 10 септември 2017 г., след като 12 дни по-рано бе отвлечен край софийското село Герман.

Бизнесменът Тони Златков заяви пред БНР след освобождаването на сина му, че е платен откуп, но отказа да разкрие сумата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна