Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: ЕС няма как да липсва на масата на преговорите между Израел и Палестина

Снимка: Мария Костова

След решението на американската администрация да премести посолството на САЩ в Йерусалим се разместиха пластове в Близкия изток, които от десетилетия бяха просто надграждани и конструирани. В момента генезисът на този конфликт е коренно различен. Първата стъпка в новата стратегия на САЩ вече е направена от американска страна - спирането на половината помощ за агенцията на ООН за помощта за палестинци. Оттам вече започнаха финансовите проблеми. Неслучайно Махмуд Абас беше в Брюксел и поиска от европейските страни веднага да признаем държавата Палестина в контекста на новата обстановка, но това не може да стане. Това заяви за предаването "12+3" по "Хоризонт" арабистът проф. Владимир Чуков, който уточни, че Западна Европа практически още не е признала държавата, а по-голямата част от Източна Европа, включително България, го е сторила през далечната 1988 година:

Абас всъщност предложи ефективно европейско участие в посредничеството между палестинци и израелци срещу допълнително набиране на средства. Днес излезе информация, че 11 държави са изявили желание да компенсират американския недостиг - 7 от тях веднага са готови да финансират, а 4 - в един по-далечен план. От седемте държави шест са европейски - Норвегия, Холандия, Швейцария, Финландия и т.н. Просто отново Европа се оказва основният финансов стожер на палестинската автономия, което идва да подскаже, че като ЕС оттук насетне ние да липсваме на масата на преговорите. Това е, което нашите американски партньори трябва да разберат - че без Европа няма как оттук насетне вече да бъде да деблокиран процесът или трябва да се намери онази формула, която оттук насетне би могла да бъде полезна и ефективна.

Според Чуков САЩ дават сигнал, че са готови на копосредничество за темата "Сирия" и дори има предложения в тази роля да влязат Египет или Йордания - формула, близка до тази от преговорите с Иран във формат 5+1. Отново няма как да се избегне Съветът за сигурност на ООН.

Чуков обвърза предстоящото освобождаване на милиардерите затворници в Саудитска Арабия с предстоящата визита на принц Мохамед бин Салман в Европа. До момента около 90 милиардери са пуснати на свобода, а 90 остават в луксозния хотел, който служи за техен арест. До този момент от постигнатите споразумения са събрани около 100 милиарда долара, допълни той.

Мохамед бин Салман смята да се срещне с влиятелни европейски инвеститори. Съгласете се, ако в студентските луксозни затвори има толкова много саудитски бизнесмени - техни контрагенти и техни партньори, с които са търгували европейците - това би било един много лош имидж и една много лоша реклама за саудитското кралство, което се слави като много важен финансов център по целия свят. Целта на тази визита в Европа не е само бизнес. Общо взето това е и представяне на персоната Мохамед бин Салман. Досега той се фокусираше върху САЩ, сега се очаква да направи една много широка разходка из Европа. 

Визитата е имиджова, тъй като за принца вече са били изписани неприятни неща, основно в медиите, които се контролират от конкурентния на Саудитска Арабия Катар. Саудитска Арабия е важен партньор за Европа, защото е най-влиятелната арабска държава, коментира Чуков: 

Наскоро излезе едно изследване на един швейцарски институт. От 112 най-влиятелни в арабския свят араби, които са извън властта, се оказа, че половината са саудитци. Това са блогъри, мислители, проповедници, коментатори, журналисти - хора, които влияят върху арабското обществено мнение. Така че наистина Саудитска Арабия е много важна не само от финансова гледна точка, не само от религиозна гледна точка, а дори и от медийна - формирането обществото мнение в тази част на света.

Интервюто с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна