Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за 150-те шивачки от Дупница, работили за италиански фирми без заплати

Снимка: БГНЕС

Казусът, свързан с възнагражденията на 150-те шивачки в Дупница, работили за италиански фирми, но не получили заплатите си за различен минал период, е на път да се разреши. Всяка от шивачките има да получава по около 1200 до 2000 лева. Сред тях има и бременна в деветия месец жена, която е работила за италианска филма 18 години. И тя се чувства измамена и несигурна дали ще може да получи обезщетенията си за майчинство. 

След две срещи на място пред портала на предприятието с омбудсмана Мая Манолова и с президента на КНСБ Пламен Димитров преди седмица, е намерен като че ли единственият възможен изход – от вторник шивачките подават заявления да бъдат съкратени, за да могат да се регистрират на борсата като безработни, както и второ заявление до НОИ – за изясняване на осигурителните им права.

Италианският работодател се крие, но все пак е изпратил един от изпълнителните директори, който да разписва заповедите за съкращение и да връща трудовите книжки на жените.

За настроенията на изнервените докрай работнички и за новата ситуация при тях е репортажът на кореспондента на БНР в региона Кирил Фалин – чуйте го от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна