Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не бъде приета в Шенген

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не бъде приета в Шенген. Премиерът каза това по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията". 

Борисов добави, че България плаща за действията на големите играчи на световната сцена. 

Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори. България е пример как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждения. Похарчихме стотици милиони. Разбира се, тук е и мястото да благодаря на Европейския съвет от Братислава, когато абсолютно всички колеги гласуваха тези пари. Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди се изляха, и на практика ефектът е много малък. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма.

Премиерът Борисов заяви, че още днес трябва да се даде перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз:

Трябва да дадем перспектива на всички. Не може да оставим „черна дупка“ Косово или „черна дупка“ Албания, или Сърбия, или когото и да било. Това означава, че като цяло нямаме стабилност на Балканите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна