Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу Рачев са повдигнати две обвинения - за умишлена безстопанственост и незаконни сделки

Кметът на община Септември Марин Рачев е освободен срещу парична гаранция от 250 000 лева

Кметове на населени места в общината организираха митинг в негова подкрепа, учебният процес е нарушен

| обновено на 02.02.18 в 19:10
Марин Рачев

Кметът на община Септември Марин Рачев е освободен от полицейското управление в Септември, след като престоя едно денонощие там. 
Срещу Рачев са повдигнати две обвинения - за умишлена безстопанственост и незаконни сделки, които са причинили щети на общината за стотици хиляди лева. 
Самият Рачев потвърди, че е освободен срещу парична гаранция от 250 хиляди лева, която ще обжалва. 

Марин Рачев бе освободен малко преди 14.00 часа. Стотици жители на Септември и околните села престояха с часове пред полицейското управление в знак на протест. Рачев отказа да коментира престоя си в ареста:
Не очаквайте от мен чрез медиите да изясняваме нещата. Задържаха ме може би, за да бъде по-обективно разследването. Не сме възразили по никакъв начин. Държаха се добре с нас. Срещу парична гаранция съм освободен. Голяма е сумата. Ще бъде обжалвана.
От Прокуратурата са повдигнали обвинение срещу мъж, който е разпределял парите за обществени поръчки към фирмите, близки до Марин Рачев.

По първото обвинение става въпрос за седем сделки на Общината за ремонтни дейности, където доказаната щета към този момент надхвърля 100 хиляди лева. По второто обвинение за сключване на неизгодна сделка, случаят е купуване на имот от братовчедката на Рачев, като пазарната цена е завишена 100 пъти.

Преди време същият този имот е купен от Община Септември за 1400 лева, впоследствие Марин Рачев, в качеството му на кмет, купува този имот за над 100 хиляди лева, като парите са общински.

Спецпрокуратурата ще търси още къде са похарчени 13 милиона лева, тъй като разследването установило, че голяма част са източени от роднините на Рачев, чрез фирми, зад които стои самият той. В хода на разследването може да се стигне и до обвинения в организирана група.

Като обвиняем ще бъде привлечено и длъжностно лице за документна измама, съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Кметът беше задържан в четвъртък след акция на Специализираната прокуратура. Предстоят антикорупционни акции срещу кметове и в други градове.

Докато кметът на Септември Марин Рачев напускаше ареста, Специализираната наказателна прокуратура даде специална пресконференция за първата си съвместна акция с новата Антикорупционна комисия. 

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев предупреди, че съвместната операция на спецпрокуратурата с новата Комисия за противодействие на корупцията е само първата срещу представител на местната власт.

Освен Рачев с обвинение за документни престъпления, е и служител на общината. Той е на свобода срещу 10 000 лева, каза Иван Гешев. Той мотивира днешна пресконференция с желание да опровергае внушенията за свърхполицейско присъствие в Септември, обявявайки, че то било много по-слабо от други акции и за да даде своя прочит на днешните протести в защита на кмета Рачев. 
Разследването продължава и - не изключи Гешев, може да прерасне в организирана престъпна група, източвала Септември.
При обиските разследващите попаднали на тефтерче тип "Златанов":
Хората явно продължават да си пишат, вместо да помнят. Описани са фирмите, суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани.
Иван Гешев заподозря, че Марин Рачев е имал информация, че е интересен за службите и даже бил съветван за евентуално защитно поведение при обиски или арест
У популярната вече втора братовчедка се намериха опорни точки: при въпрос еди-какъв си, да се отговори по еди-какъв си начин
Обяснението за подкрепата на жителите на града Гешев откри в намерените в спалнята на Рачев справки от ДАНС по линия на купуване на гласове на местните избори, които го вкараха в кметския кабинет:
Щях да съм учуден, ако няма някои поддръжници на кмета, защото все пак е избран с някакви гласове. Как са формирани тия гласове, предвид тези справки, не се учудвам че някои хора разполагат с възможности за бърза организация.
В тях се съдържа за проведени действия от държавните правоохранителни структури по направление купуване на гласове. Така че явно с чисто научна цел бъдещият кмет на община Септември се е интересувал. Възможно е да пише дисертация на тази тема някаква. Не съм запознат. Явно е събирал информация, за да повиши общата си култура.
каза Иван Гешев, който предупреди - след ноември, когато т.нар. корупционни дела отидаха в спецпрокуратурата сигналите срещу кмета били десетки. Разследванията продължават без оглед на партийната им принадлежност
Всеки следващ път ще процедираме по идентичен начин.

Жителите на Септември са разделени. От снощи 11 от общо 13-те кметове на населени места към общината започнаха подписка в защита на Рачев. Днес излязоха пред сградата на общината на импровизиран митинг, за да изразят подкрепата си, а по-късно протестът се премести пред сградата на полицейското управление в Септември.

То не само и кметовете. Ние, кметовете, но по населените места също така хората са доволни от това, което се прави, и съм сигурен, че и хората ще го подкрепят. Подписки и стачки, ако трябва, и така нататък, само и само да си излезнат нещата на яве.

Председателят на инициативния комитет "Да спасим община Септември" адв. Николай Баташки и Николай Проданов – управител на хотел във Варвара – са хората, подали сигналите срещу Рачев в прокуратурата. Те също бяха пред Общината и казаха:

Продължаваме с всички законови действия – от протести до сигнали и до съдействие на прокуратура, полиция.

В района има засилено полицейско присъствие. Протестът е повлиял и на учебния процес, сподели майка на ученик от града.

Моят син се прибра в 10.30. Каза, че днес дневници госпожите не са носили. Директорката и психоложката са на протеста и той казва: "От нашия клас останахме четири човека. Другите деца отидоха на протеста."

Подробностите можете да чуете в звуковия файл от репортажа на Невена Петрова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна