Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира национална информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия

Тихомир Безлов: Има драстичен спад на ръста на незаконната търговия с цигари

Данните на Агенция "Митници" показват около 3 милиарда приходи от акциз и ДДС върху тютюневи изделия

Започва национална информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия. Тя е инициирана от Българската асоциация на тютюневата индустрия и ще се провежда в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Агенция "Митници" и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Експертите твърдят, че делът на незаконната търговия с цигари през 2017 година е 7%. Тези 7% обаче са от проучванията на цигарените асоциации, т.нар. "изследвания на празните опаковки" и в този случай в тези проценти не се включва нарязаният тютюн, каза в "Преди всички" Тихомир Безлов от ЦИД:

Имаме драстичен спад на незаконните цигари. Ако се погледнат бюджетните данни, действително имаме много рязко нарастване приходите. Вчера излязоха данните на митниците и имаме около почти 3 милиарда приходи от акциз и ДДС върху тютюневи изделия. Имаме ръст на акциза – около 60 милиона спрямо миналата година, но това се дължи преди всичко на това, че бе вдигнат акцизът, а като натура – имаме лек спад. Ако се разгледат данните на тютюневите компании, ще се види, че става дума за първите 4 месеца на годината, когато има по-малко събиране на акцизи в сравнение с 2016 година, като обяснението е изборният период.

Безлов подчерта, че в Румъния има 16-18% незаконна търговия с тютюневи изделия.

Подробностите по темата можете да чуете в звуковия файл от интервюто на Веселина Миланова с Тихомир Безлов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна