Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математикът Иван Гълъбов: "Имах много големи преподаватели, световно известни величини"

Снимка: Евелина Стоянова

Математикът Иван Гълъбов е роден през 1937 година. Учил е в 16-та Мъжка гимназия в София. Издал е над 700 публикации и статии и по стенография. Автор е на учебници и учебни помагала по метематика. 

"Имах много големи преподаватели, световно известни величини", казва Иван Гълъбов и изброява имената на академик Никола Обрешков, академик Боян Петканчин, академик Любомир Илиев, професор Благовест Долаптичев.

"Тогава имаше математически конгреси. Обрешков отива на конгрес в Япония. Винаги в математиката има нерешени задачи. И до ден днешен има една задача, квадратурата на кръга се казва, която не е решена. Отиват на конгрес световните величия и един японец вдига ръка, излиза, доказва, изписал пет дъски. И всички го гледат, браво, верно. Обрешков направил и той едно доказателство, на няколко реда. Доказателството - готово. Верно е ! Питали го "Кой сте вие, момче?". И почнали да валят покани, Сорбоната, не знам къде, "Елате". Но 28 годишният професор казал, че има една родина и останал в България.

 "Имали сме истинки българи, а сега се продаваме за 2 лева".

цялото интервю с математика Иван Гълъбов можете да чуете в звуковия файл





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна