Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова евродиректива ще ограничава рекламите в медиите на вредни храни

Лафката на варненско училище на 15.09.2016 г.
Снимка: Радио Варна

Нова европейска директива предвижда да ограничи рекламите в медиите на вредни храни като захар, сол, мазнини. Тя е на финален етап и трябва да бъде завършена в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия - Джон Райън. Тойучаства в конференция за здравословното хранене при децата, която се провежда в София. 

Нездравословното хранене е една от основните причини за затлъстяването и за хроничните заболявания, а един от основните пътища за преодоляване на тези проблеми е да бъде намален натискът на рекламата на храни върху децата, обясни Джон Райън: 
Много е важно уязвимото население да бъде особено защитено. Затова в Европейската комисия предлагаме да има специфични правила за маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, които могат да бъдат от интерес за младото поколение като аудитория на медиите. Това се отнася и за алкохола, който също ще бъде включен.
В новата директива ще се съдържа забрана за храни с повече от допустими гранични стойности на захар, сол и мазнини: Да не бъдат рекламирани в медиите. Има изисквания да не участват деца до 12-годишна възраст, да не бъдат излъчвани подобни реклами в часовия пояс, когато те предимно гледат, уточни проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. 
И още един акцент от конференцията - Брюксел ще настоява сред критериите за избор на доставчици на храна за училищата да бъде и качеството, а не само цената.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна