Екатерина Захариева: Западните Балкани не са заден двор, те са сърцето на Европа

Съветът на външните министри е неформален, но това не означава, че обсъжданията не са важни -  напротив неформалната обстановка позволява да бъдем по-честни и да начертаваме много по-далечни план и перспективи пред важните за Европейския съюз..

публикувано на 16.02.18 в 14:43

Гръцкото предложение за решаване на спора за името на Македония се очаква до дни

Външните министри от ЕС обсъждат на неформалната си среща в София евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. В дискусиите във формата „Гимних” участват и министри от страните-кандидатки за членство в Съюза.  Гръцкото предложение за..

публикувано на 16.02.18 в 12:37

Могерини ще представи резултатите от неформалния съвет на европейските външни министри

Резултатите от неформалния съвет на външните министри от Евросъюза в София ще бъдат представени по-късно днес от Върховния представител на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини . Представянето ще е пред депутати от..

публикувано на 16.02.18 в 10:13

Б. Джонсън: Обединеното кралство е дестинация номер едно за българските студенти, надяваме се, че това ще продължи

Около 71 000 българи живеят в Обединеното кралство, заяви британският външен министър Борис Джонсън   преди началото на неформалния съвет на външните министри, който се провежда в София.  Обединеното кралство е дестинация номер едно за българските..

публикувано на 15.02.18 в 18:50

Екатерина Захариева: Намирането на решение за името на Македония е важно за целия ЕС

Намирането на решение за името на Македония е важно за целия ЕС, но се надяваме то да не създаде нови проблеми, заяви външният министър  Екатерина Захариева , която посреща в София първите дипломати на страните от Евросъюза. Водещи теми на..

публикувано на 15.02.18 в 17:04

Зигмар Габриел: Във фокуса на обсъжданията в София ще е конфликтът в Сирия и интеграцията на Западните Балкани

Германският първи дипломат Зигмар Габриел , който е служебен външен министър, пристигна за срещата на министрите от Евросъюза в София. Той отказа коментар около своето политическо бъдеще, но говори за основните теми на разговорите, които предстоят..

публикувано на 15.02.18 в 16:57

Федерика Могерини: Ако има област, в която ЕС говори в един глас, това е отбраната и сигурността

Ако има област, в която Европейският съюз говори в един глас, това със сигурност е отбраната и сигурността, заяви върховният председател на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в София.  Помолена да..

публикувано на 15.02.18 в 16:54

Австрия настоя ангажиментът на ЕС към Западните Балкани да стане видим, Унгария иска по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще настоява за по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз от набелязаната в стратегията за разширяване на Западните Балкани. При пристигането си за срещата в..

публикувано на 15.02.18 в 16:54

Сийка Кацарова: България има уникалната възможност да стане център за рехабилитация на Балканите

Все още здравното ни министерство не е приложило европейската директива за трансгранично движение на пациенти, за да може у нас на балнеолечение да идват европейски граждани. Вицепрезидентът на Европейската спа асоциация Сийка Кацарова подчерта..

публикувано на 15.02.18 в 10:52

Антоанета Приматарова: Влизането на Сърбия без Косово е невъзможно и потенциално опасно за ЕС и за региона

Воля за разрешаване на проблема с името на Македония има както от страна на Гърция, така и от страна на Македония, коментира в "Преди всички" Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Тя допълни, че въпреки оптимизма не може да..

публикувано на 15.02.18 в 09:30