Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-председателят на ВКС Красимир Влахов, чието отстраняване поиска Лозан Панов, сам се оттегли от поста си

Галина Карагьозова, Красимир Влахов, Павлина Панова
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде освободен от поста му един от заместниците му - Красимир Влахов. Срещу искането на Съдия номер едно гласуваха десет от съдебните кадровици. Въпреки това Красимир Влахов обяви, че сам ще подаде оставка. 

Панов поиска Влахов да бъде сменен със съдия Светла Димитрова още през лятото. Заместник-председателят на ВКС обаче отказа, припомняйки че е назначен след гласуване на колегите си от Гражданската колегия. Последва Пленум на върховните съдии, който - след остра дискусия, застана зад Съдия номер едно и така въпросът днес стигна до Съдийската колегия на ВСС. 

Пред съдебните кадровици днес Лозан Панов обясни, че е бил изоставен от Влахов в труден момент, когато е трябвало да взима мерки срещу проблема с бавенето на делата: Той изчезна, а решението беше непопулярно, каза Панов и упрекна заместника си, че предпочита да се хареса на съдиите, отколкото да изпълнява дълга си. В писмо до ВСС обаче Влахов обяснява, че не е изчезнал, а е бил болен и се възмущава, че здравето му е станало аргумент за смяната.


С гласуването си членовете на Съдийската колегия на практика бламираха Лозан Панов, което не е прецедент за новия състав на кадровия орган.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна