Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биологичният часовник и гените

Доц. д-р Милена Георгиева
Снимка: Радио Бинар
Известно е, че всички живи същества на нашата планета, се подчиняват на денонощни биологични ритми, които са свързани и с тяхното здраве. Как обаче функционират биологичните часовници като молекулярни механизми в тяхната зависимост от особеностите на различните геноми? И как учените преосмислят тяхното действие след откриването на специализирания ген, който произвежда протеина PER – откритие, донесло Нобеловата награда за медицина и физиология през 2017 година на американските учени Майкъл Росбаш, Джефри Хол и Майкъл Йънг?
Отговорите –  от доц. д-р Милена Георгиева от Лабораторията по молекулярна генетика при Института по молекулярна биология при БАН.
Тя завършва Биологически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ специалност Клетъчна биология и ембриология. През 2001 г. започва работа като биолог-специалист в Институт по Молекулярна Биология – БАН.
Милена е автор на над 20 научни публикации в реферирани международни и национални списания. Популяризира науката в България с участия в различни медии, водене на лекции и публикуване на статии в научно-популярни списания.
Избран лектор в TEDxAUBG през 2013, впоследствие презентацията й попада в селекцията на "Най-добрите TED видеа - Best TED talks".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна