Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на хартията в изложба в памет на Йордан Парушев

В Националната галерия започва изложба, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев. Публиката ще види селекция от платна, пластики и асамблажи. Изложбата няма ретроспективен характер, а показва част от творческите търсения на художника от последните десет години на неговата артистична работа.

Йордан Парушев е "запалил" искрата и усета към изкуството в много съвременни български художници от младото поколение. Проектът на инициативна група от Фондация „Йордан Парушев” и приятели се реализира със съдействието на Националната галерия.

Йордан Парушев е роден на 30 юни 1958 година в Сливен. Завършил е специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Станислав Памукчиев през 1983 година. Приживе бе доцент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” по изкуствознание и живопис и член на Съюза на българските художници. На 15 декември 2011 година творецът загина при автомобилна катастрофа. В биографията си Йордан Парушев има 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

В предаването "Нещо повече" проф. Станислав Памукчиев говори за следите, оставени от Парушев:

Това, което не може да бъде казано с фактите около неговата съдба и творчески жгивот, е това вътрешно пристраство отношение, вътрешна отдаденост, обич, любов към изкуството. Това, което Йордан Парушев трайно носеше и изведе като своя висока норма - и като естетически идеал, и като нравствена норма. /.../ Йордан, като свой принос в изкуството, намери изключително интересни, неочаквани, неподозирани възможности на хартията като материал и тази изложба изцяло е концентрирана около тези негови експерименти. Според салона се потърси една селекция, която го изразява в неговата определено най-кулминационна творческа и новаторска позиция. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна