Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха внесения от Цонев и Пеевски Закон за банковата несъстоятелност

| обновено на 09.02.18 в 15:04
Снимка: Ивайло Михайлов

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност. Проектът беше огласен като мярка срещу вторичното ограбване на активите на КТБ. Негови вносители са трима депутати от ДПС - Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски. Приемането на текстове започна в четвъртък и премина без дискусии. Днес обаче народните представители спориха по преходите и заключителни разпоредби. 

Депутатите решиха за нищожни да се смятат всички извършени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в полза на банката обезпечения, направени в периода, в който КТБ бе поставена под специален надзор. Това стана през юни 2014-а година. Този текст не се прилага, когато вземането е погасено изцяло чрез парично плащане.

КТБ може да поднови всяко обезпечение за нов срок до 6 месеца от влизането на новите текстове в сила. Всяко прехвърляне на акции или дялове от търговски дружества от длъжник на КТБ, след като е поставена под специален надзор, е недействително.

Синдикът или Фондът за гарантиране на влоговете могат да предявяват искове пред съда за обявяване на недействителност на сделка или на поредица от сделки в петгодишен срок от откриването на производството по несъстоятелност за банката.

По предложение на Правната комисия днес бяха включени и допълнителни текстове. Например прихващането на задължения на кредитори на банката ще се прилагат след датата, от която КТБ мина под специален надзор. Квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечения.


Депутатът от БСП Тодор Байчев се обяви срещу изричното споменаване на КТБ в закона: 

В случая ние конкретизираме конкретно и само, и единствено КТБ. Мисля, че Законът е за банковата несъстоятелност е общ, а не за банковата несъстоятелност на КТБ!

Съвносителят Хамид Хамид обвини социалиста, че повтаря тези, изказани от Цветан Василев:

Не знам от какви лични интереси и вчера, и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, изказани от човека, който ограби парите на българския народ, от един крадец, който се крие в Белград.

Данаил Кирилов от ГЕРБ подкрепи колегата си от ДПС Хамид Хамид:

Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай. Още повече, че това е първата и радостното - е единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон!

Със законопроекта се цели да се осигури ефективен механизъм за попълване на масата на несъстоятелността и да се противодейства на схемите за вторично разграбване на активите на КТБ. Така ще се продължат и усилията, казусът така да завърши с най-малко загуби за икономиката, бюджета и хората, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Един лев да върнем с този законопроект, си струва усилията, добави той.

Румен Гечев от БСП се обяви против тази мярка:

Откъде-накъде ще задължаваме българските данъкоплатци да покриват очевидни корупционни схеми в КТБ или в друга банка!

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Филева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна