Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо: Северна и Южна Корея откриха с обща делегация 23-тите Зимни олимпийски игри

Снимка: БТА

Събрали сме се на един исторически момент – официално откриване на 23-тите Зимни олимпийски игри. Те се състоят точно 30 години след Игрите в Сеул. Тук са се събрали общо 6500 спортисти, треньори и официални представители от 92 страни. Ние на два пъти плакахме от неуспешните кандидатури на Пьончан през 2010 и 2014 година. Сега ще се докажем като столица на една културна Олимпиада и Олимпиада на мира. Преди малко станахме свидетели на един исторически съвместен марш на Южна и Северна Корея. Игрите в Пьончан ще станат световен фестивал на мира и хармонията, това заяви президентът на Организационния комитет на олимпийските игри Лий Хе Бьом по време на официалната церемонията на Игрите.

Стартът на Олимпиадата бе даден с впечатляваща церемония, на която присъстваха 30 000 зрители. В Парада на спортистите дефилираха 92 делегации. Българската, предвождана от сноубордиста Радослав Янков, излезе 32-ра, а последна бе съвместната делегация на Южна и Северна Корея.

Това са първите Зимни олимпийски игри в Република Корея. Това е моментът, за който работиха много Организационният комитет, публичните власти и много доброволци – вие можете да бъдете щастливи. Сега настъпва времето на Пьончан. Благодаря на всички, които направиха този момент възможен и специално благодаря на хилядите доброволци. Скъпи спортисти, сега е ваш ред. За много от вас това може да е състезанието на живота ви, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Сред почетните гости на церемонията бяха вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, президентите на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет и сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун - Ким Йо Джон, която се поздрави с южнокорейския президент Мун Дже Ин в началото на церемонията. Тя е първият представител на севернокорейската управляваща династия на посещение в Южна Корея от края на Корейската война през 1953-та година насам.

Олимпийският огън беше запален от голямата звезда на домакините - фигуристката Ю-На Ким, която е олимпийска шампионка от Ванкувър  и сребърна медалистка от Сочи. Официално Игрите бяха открити от президентът на Република Корея Мун Дже-ин.

Обявявам 23-те зимни олимпийски игри в Пьончан за открити, заяви Мун Дже-ин.

Олимпиадата в Пьончан ще продължи до 25-и февруари, като общо 2952 атлети ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт. България ще бъде представена от 21 състезатели в 6 вида спорт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени