Българското училище в Прага празнува юбилей

Снимка: Евгения Йотова


Българското училище в Прага навършва 70 години.

Създадено преди 70 години българското училище "Д-р Петър Берон“ в Прага и до днес продължава да устоява на предизвикателствата на времето и дава на своите възпитаници качествено образование, споделя директорът на учебното заведение Таня Борисова:

Ако направим пътуване назад във времето, ще видим, че началото му започва през миналия век, годината е 1948, когато се открива Народното основно училище "Георги Димитров“. В началото се събират 30 деца, а до края на януари 1949 година броят им достига 40. Така започва историята на училището, която продължава вече 70 години. През годините броят на учениците, както и видът на училището, многократно се променя.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Георги Марков.


Още от категорията

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в почистването на Седемте рилски езера

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в петък в почистването на района на Седемте рилски езера. Ще бъде почистено около всичките седем езера на циркуса, както и на двете така наречени "Паничени езера" в съседство. Всичко ще се събира в специално доставени торбички, направени от трева, които имат кратък срок на разлагане. След това..

публикувано на 16.08.18 в 17:12

Ремонтират спортна площадка в Перник след посещение на деца при кмета

Спортна площадка в Перник ще бъде ремонтирана в резултат на посещение на деца в кабинета на кмета. Миналата година група деца от квартал "Проучване" се срещнаха с кмета Вяра Церовска и поискаха разрушеното им игрище да бъде реконструирано. Това лято на площадката започна цялостен ремонт. Игрището ще бъде комбинирано за футбол, баскетбол и..

публикувано на 16.08.18 в 17:07

Прекратиха за днес издирването на второто дете от инцидента в морето край Варна

Операцията по издирването на 14-годишното дете, което падна вчера в морето край вълнолома във Варна, се прекратява за днес и ще бъде продължена отново утре сутринта. Това съобщиха Военноморските сили. Причината е изчерпаният лимит от шест часа, в които водолазите могат да извършват спускания. По-рано днес бе намерено тялото на..

обновено на 16.08.18 в 17:01

От 2020 г. учениците ще имат нов предмет - Гражданско образование

Новите учебни програми за 11 и 12 клас по български език и литература, математика, чужд език и физическо възпитание вече са утвърдени, а  преподаването по тях ще започне от есента на 2020 година. Това съобщиха от просветното министерство. Въвежда се нов предмет - Гражданско образование. Дисциплината ще бъде насочена към практическата ориентация на..

публикувано на 16.08.18 в 16:48

Ремонтират се три мостови съоръжения в недобро състояние на "Хемус" и "Тракия"

Три от 17-те мостови съоръжения в недобро състояние на автомагистралите "Хемус" и "Тракия" в момента се ремонтират, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". За ремонта на съоръженията се необходими около 130 млн. лева. В момента на магистрала "Хемус" се ремонтират виадуктът при 36-и километър, съоръжението при 33-ти км в посока София при тунел "Витиня" и..

публикувано на 16.08.18 в 16:41
Валентин Атанасов

В Сливо поле има пари и няма корупция

Сливо поле е малка община, която има досег както с Дунава, така и с Добруджа. Плодородните земи са привлекли хора от Кримския полуостров до Родопите. Там живеят заедно българи, турци, цигани, помаци и татари.  В общината няма безработица и има пари.  Преди две години всички общински служители са получили увеличение на заплатите – по около 400..

публикувано на 16.08.18 в 16:34

38-годишен мъж е убит в столичния кв. "Орландовци", задържаха заподозрян

38-годишен мъж е убит в столичния квартал „Орландовци“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържан е 39-годишен мъж, заподозрян като съпричастен към извършено тежко престъпление.  В полицията е съобщено, че в помещение в кв. „Орландовци“, отдадено под наем, е намерено безжизненото тяло на мъж. На адреса незабавно са изпратени екипи на..

публикувано на 16.08.18 в 15:54