Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания назрява криза за преподаватели по шахмат в училищата

Във Великобритания назрява криза за преподаватели по шахмат в училищата след небивало нарастване на популярността на играта.

Британският международен майстор Малкъм Пейн, който е основател на благотворителната организация „Шах в училищата“, заяви, че поради небивалото подновяване на интереса към играта държавните училищата изпитват сериозни затруднения да намерят учители. Пейн изтъква, че проблемът основно е финансов, защото това не се наблюдава в частните училища, където преподавателите по шах са добре платени. Той призова неговите колеги да откликнат на нуждата на училищата.

Популярността на шахмата нараства лавинообразно през последните десет години, особено с големите възможности за игра онлайн. През последните две години около 300 основни училища в Англия са добавили шахмата като дисциплина в образователната си програма. Джема Портър, която е преподавател в основно училище в Западен Лондон, заяви, че шахматът помага много на децата да разбират какво трябва да правят в живота и в образованието, защото ги учи, че трябва да се правят добре премерени ходове, за да се постигне основната цел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна