Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова уеб камера показва в реално време обстановката в района на хижа Мальовица

Снимка: БГНЕС


Нова уеб камера показва в реално време каква е обстановката в района на хижа "Мальовица". Камерата предлага изглед към върха. Тя е поставена от Българската организация на хижите с обсервация. Останалите камери с директно онлайн предаване са разположени на хижа "Вихрен" в Пирин и хижа "Камен дел" във Витоша.

Основателят на организацията Боян Пресолски застава и зад друга лична инициатива – “Подарък за хижа Рай“ в Стара планина, уеб камера и метеостанция. Това ще бъде инициатива, която ще бъде реализирана най-вероятно в следващите седмици. В предаването „Хоризонт до обед“ Пресолски разказа:

На нашия сайт huts.bg туристите и запалените по планините могат да гледат в реално време уеб камери от хижи в България. В момента ще ги оборудваме и с метеорологични станции. Такава има вече на хижа "Камен дел" от няколко дни. Информацията ще бъде достъпна за онлайн потребителите. Всеки ще може, когато реши да ходи на планина, да си избере хижа, на която иска да отиде или в района на хижата, да отвори нашия сайт и да види каква е метеорологичната обстановка и да види краткосрочна прогноза за времето и датчиците, които показват температура, налягане, влажност и други неща.

За инициативата „Подарък за хижа Рай“ Пресолски каза: Кръщавам събитията във Фейсбук „Подарък за…“, защото на практика това е подарък от туристите и от мен към хижите. Не ангажираме по никакъв начин хижарите с някакви средства. Събирам парите чрез дарения, доста хора се отзовават. Всеки, който иска да подкрепи организацията и тепърва някоя хижа, на която да се сложи метеорологична станция и уеб камера, може да се свърже с нас през сайта ни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна