Стихове на Иван Христов обогатяват нашия "Любовен речник"

Представянето е тази вечер в Столичната библиотека
Тази вечер в 18,30 в Литературния клуб към Столичната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде представен „Любовен речник“ на поета Иван Христов.
В премиерата на стиховете ще участва и поетът с китара Петър Чухов, също илюстраторът на книгата Александър Байтошев, литературоведите Светлана Стойчева и Елка Димитрова.

Иван Христов е роден през 1978 г. в Борово. Завършва Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“ . През 2002 г. излиза първата негово стихосбирка „Сбогом деветнайсти век“, с която печели награда за поетичен дебют „Южна пролет“. Заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и етномузиколога и преводач Анджела Родел основава групата за етно-рок поезия "Гологан". През 2005 г. издава музикалния албум "Опит за запомняне". През 2006 г. получава Националната литературна награда „Светлоструй” за книгата си "Бдин".

Довечера смятаме да изсвирим някои от нещата на „Гологан“, разбира се в по-опростен аранжимент, също така да съчетаем стиховете от неговата книга с музика, каза за Радио София поетът с китара Петър Чухов.
Неговата поезия е била винаги много интересна, много оригинална, неговите книги са един вид книги-проекти и стиховете му са доста подходящи за представяне с музика, добави Петър Чухов.

В Стихосбирката „Любовен речник“ Иван Христов подрежда символите на любовта по азбучен ред.
Скъпоценни камъни, цветя и растения, благодатна храна, предмети-реликви, свързани с култове към любовта - различни образи на предмети и артефакти, които отвеждат до многозначните послания на любовта, която никога не е едно, никога не е една. Избраните кодови думи са подредени по азбучен ред, по всяка от тях е написано стихотворение, а за всяко стихотворение е направено малко изследване, обяснява автора.
Докато правих изследване на моя речник и се рових из интернет попаднах на едно интересно определение за любовта на Омир, което страшно много ми хареса и той казва,че „Любовта е божественото дихание на земята“ - разказва още поетът -
В моята книга „Любовен речник“ доказвам, че празникът на виното и празникът на любовта са свързани по някакъв начин, може би бихме могли да кажем, че и виното е в някакъв смисъл божествено дихание.

За мен любовта е енергия, тя ми дава сили да продължавам да живея и осмисля моят собствен живот.
Още от категорията

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21

Холивудски актьор вдига сватба по български в Жеравна

В село Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки ще бъдат облечени с пъстри носии от цяла България. В предаването „Преди всички“ организаторът на фестивала и ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров разказа какво още може да се види: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал,..

публикувано на 17.08.18 в 11:08

Шансът и ефектът на мултилингвистичните разследвания

Този фичър в 2 части е продукт на журналистическо разследване, извършено в напрегната и сложна ситуация. То събра фрагментите на казус, който се разви на особено чувствителна и драматична територия - семейство с   2 деца, чиято майка е гражданин на една държава, а чийто баща е гражданин на друга. Неговата предистория е история за една любов,..

публикувано на 17.08.18 в 10:20

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край Сиатъл процъфтява, благодарение на богатите нюанси на стъклото и изящните творби на артисти от..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Започват традиционните празници в Рудозем и в Доспат

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат Денят на миньора, а в Доспат – Съборът на чешмарите. Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

публикувано на 17.08.18 в 04:58