Стихове на Иван Христов обогатяват нашия "Любовен речник"

Представянето е тази вечер в Столичната библиотека
Тази вечер в 18,30 в Литературния клуб към Столичната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде представен „Любовен речник“ на поета Иван Христов.
В премиерата на стиховете ще участва и поетът с китара Петър Чухов, също илюстраторът на книгата Александър Байтошев, литературоведите Светлана Стойчева и Елка Димитрова.

Иван Христов е роден през 1978 г. в Борово. Завършва Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“ . През 2002 г. излиза първата негово стихосбирка „Сбогом деветнайсти век“, с която печели награда за поетичен дебют „Южна пролет“. Заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и етномузиколога и преводач Анджела Родел основава групата за етно-рок поезия "Гологан". През 2005 г. издава музикалния албум "Опит за запомняне". През 2006 г. получава Националната литературна награда „Светлоструй” за книгата си "Бдин".

Довечера смятаме да изсвирим някои от нещата на „Гологан“, разбира се в по-опростен аранжимент, също така да съчетаем стиховете от неговата книга с музика, каза за Радио София поетът с китара Петър Чухов.
Неговата поезия е била винаги много интересна, много оригинална, неговите книги са един вид книги-проекти и стиховете му са доста подходящи за представяне с музика, добави Петър Чухов.

В Стихосбирката „Любовен речник“ Иван Христов подрежда символите на любовта по азбучен ред.
Скъпоценни камъни, цветя и растения, благодатна храна, предмети-реликви, свързани с култове към любовта - различни образи на предмети и артефакти, които отвеждат до многозначните послания на любовта, която никога не е едно, никога не е една. Избраните кодови думи са подредени по азбучен ред, по всяка от тях е написано стихотворение, а за всяко стихотворение е направено малко изследване, обяснява автора.
Докато правих изследване на моя речник и се рових из интернет попаднах на едно интересно определение за любовта на Омир, което страшно много ми хареса и той казва,че „Любовта е божественото дихание на земята“ - разказва още поетът -
В моята книга „Любовен речник“ доказвам, че празникът на виното и празникът на любовта са свързани по някакъв начин, може би бихме могли да кажем, че и виното е в някакъв смисъл божествено дихание.

За мен любовта е енергия, тя ми дава сили да продължавам да живея и осмисля моят собствен живот.
Още от категорията
Акварел на Дечко Узунов

Галерия "Дечко Узунов” представя изложбата "Фрагменти от Европа"

Художествена галерия "Дечко Узунов”, филиал на Софийската градска художествена галерия, представя изложбата "Фрагменти от Европа". Откриването ще се състои на 21 февруари (сряда) от 18 часа. Изложбата представя 10-15 произведения на Дечко Узунов , които са предимно пейзажи. Това съобщи в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт"..

публикувано на 20.02.18 в 17:12
Директорът на фестивала In The Palace Цанко Василев

In The Palace Fest ще бъде официален партньор на наградите "Оскар" в Източна Европа

Изключително международно признание за In The Palace Fest в Балчик дойде от Американската филмова академия (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Тя даде правото на българския фестивал за късо кино да изпраща за официалната селекция през 2019 година своите победители в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и..

публикувано на 20.02.18 в 17:09
Четвероевангелие на цар Иван Александър

Блъгарин, етиопянин, искариот

• Как са назовавани представителите на народи, племена, жители на градове, области и държави в старобългарските текстове. Някои от начините за образуване на жителски и народностни имена са жизнени и днес, други са заменени от по-нови. Имената са предимно мъжки, свързани с библейската история, тъй като текстовете основно са религиозни. Силно са повлияни от..

публикувано на 20.02.18 в 16:55

Изложба "Усещане" на жени-художници се открива в Пазарджик

В зона "Култура" се пренасяме в Пазарджик, където в Художествената галерия "Станислав Доспевски" ще бъде открита изложбата " Усещане " – творбите на 58 жени-художници представя в интервю за програма "Точно днес" директорът  Леон Бабачев . Изложбата е със 107 художествени произведения от фонда на галерията. Откриването е на 21 февруари,..

обновено на 20.02.18 в 14:11

КИНОПЛОВДИВ – 7 филма, вдъхновени от Пловдив

Проектът КИНОПЛОВДИВ беше представен на пресконференция в Пловдив.  В  него съвременни български филмови режисьори ще снимат 7 късометражни филма, вдъхновени и посветени  на Пловдив, които са част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Режисьорите ще бъдат в Пловдив по един месец и ще представят градски истории, но с..

обновено на 20.02.18 в 14:10

Луиза Григорова: Ако не съм актриса, ще полудея

Тя е красива, млада дама – нежна, крехка и феерична. В същото време в очите ѝ виждам онова пламъче, което издава упоритите и смели хора, тези с характер… Тя е пъстра и многолика – познавате я  като Алекс от „Стъклен дом“, Яна от „Дървото на живота“, д-р Вяра Добрева от „Откраднат живот“, а отскоро – Диана от „Привличане“, но точно в това интервю,..

публикувано на 20.02.18 в 13:28

Кинопанорама с всички филми по произведения на Радичков

Всички пълнометражни филми по произведения на Йордан Радичков ще покажат кино "Одеон" и Домът на киното от днес до 6 март.   Програмата ще се съпътства от изложбата "Неосветените дворове" – със снимки от пътуването на Радичков до Сибир. Прожекциите са от 17 часа, входът в кино "Одеон" е безплатен. В Дома на киното билетите ще са по 5..

обновено на 20.02.18 в 12:35