Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихове на Иван Христов обогатяват нашия "Любовен речник"

Представянето е тази вечер в Столичната библиотека

Тази вечер в 18,30 в Литературния клуб към Столичната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде представен „Любовен речник“ на поета Иван Христов.
В премиерата на стиховете ще участва и поетът с китара Петър Чухов, също илюстраторът на книгата Александър Байтошев, литературоведите Светлана Стойчева и Елка Димитрова.

Иван Христов е роден през 1978 г. в Борово. Завършва Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“ . През 2002 г. излиза първата негово стихосбирка „Сбогом деветнайсти век“, с която печели награда за поетичен дебют „Южна пролет“. Заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и етномузиколога и преводач Анджела Родел основава групата за етно-рок поезия "Гологан". През 2005 г. издава музикалния албум "Опит за запомняне". През 2006 г. получава Националната литературна награда „Светлоструй” за книгата си "Бдин".

Довечера смятаме да изсвирим някои от нещата на „Гологан“, разбира се в по-опростен аранжимент, също така да съчетаем стиховете от неговата книга с музика, каза за Радио София поетът с китара Петър Чухов.
Неговата поезия е била винаги много интересна, много оригинална, неговите книги са един вид книги-проекти и стиховете му са доста подходящи за представяне с музика, добави Петър Чухов.

В Стихосбирката „Любовен речник“ Иван Христов подрежда символите на любовта по азбучен ред.
Скъпоценни камъни, цветя и растения, благодатна храна, предмети-реликви, свързани с култове към любовта - различни образи на предмети и артефакти, които отвеждат до многозначните послания на любовта, която никога не е едно, никога не е една. Избраните кодови думи са подредени по азбучен ред, по всяка от тях е написано стихотворение, а за всяко стихотворение е направено малко изследване, обяснява автора.
Докато правих изследване на моя речник и се рових из интернет попаднах на едно интересно определение за любовта на Омир, което страшно много ми хареса и той казва,че „Любовта е божественото дихание на земята“ - разказва още поетът -
В моята книга „Любовен речник“ доказвам, че празникът на виното и празникът на любовта са свързани по някакъв начин, може би бихме могли да кажем, че и виното е в някакъв смисъл божествено дихание.

За мен любовта е енергия, тя ми дава сили да продължавам да живея и осмисля моят собствен живот.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна