Стихове на Иван Христов обогатяват нашия "Любовен речник"

Представянето е тази вечер в Столичната библиотека
Тази вечер в 18,30 в Литературния клуб към Столичната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде представен „Любовен речник“ на поета Иван Христов.
В премиерата на стиховете ще участва и поетът с китара Петър Чухов, също илюстраторът на книгата Александър Байтошев, литературоведите Светлана Стойчева и Елка Димитрова.

Иван Христов е роден през 1978 г. в Борово. Завършва Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“ . През 2002 г. излиза първата негово стихосбирка „Сбогом деветнайсти век“, с която печели награда за поетичен дебют „Южна пролет“. Заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и етномузиколога и преводач Анджела Родел основава групата за етно-рок поезия "Гологан". През 2005 г. издава музикалния албум "Опит за запомняне". През 2006 г. получава Националната литературна награда „Светлоструй” за книгата си "Бдин".

Довечера смятаме да изсвирим някои от нещата на „Гологан“, разбира се в по-опростен аранжимент, също така да съчетаем стиховете от неговата книга с музика, каза за Радио София поетът с китара Петър Чухов.
Неговата поезия е била винаги много интересна, много оригинална, неговите книги са един вид книги-проекти и стиховете му са доста подходящи за представяне с музика, добави Петър Чухов.

В Стихосбирката „Любовен речник“ Иван Христов подрежда символите на любовта по азбучен ред.
Скъпоценни камъни, цветя и растения, благодатна храна, предмети-реликви, свързани с култове към любовта - различни образи на предмети и артефакти, които отвеждат до многозначните послания на любовта, която никога не е едно, никога не е една. Избраните кодови думи са подредени по азбучен ред, по всяка от тях е написано стихотворение, а за всяко стихотворение е направено малко изследване, обяснява автора.
Докато правих изследване на моя речник и се рових из интернет попаднах на едно интересно определение за любовта на Омир, което страшно много ми хареса и той казва,че „Любовта е божественото дихание на земята“ - разказва още поетът -
В моята книга „Любовен речник“ доказвам, че празникът на виното и празникът на любовта са свързани по някакъв начин, може би бихме могли да кажем, че и виното е в някакъв смисъл божествено дихание.

За мен любовта е енергия, тя ми дава сили да продължавам да живея и осмисля моят собствен живот.
Още от категорията
Дьорд Арато, г-жа Дьорди Димитров, Дьорд Сонди, Дарина Маринова, Тошо Дончев в студиото на „Артефир“ (отляво надясно).

70 години от създаването на Унгарския културен институт в София

Унгарският културен институт в София отбелязва 70-годишнината от създаването си. Събитията в Унгарския институт винаги са били част от културния афиш на българската столица. От 19 до 22 октомври в България гостуват - Дьорд Арато, Дьорд Сонди и Тошо Дончев - директори на УКИ през различни години между 1994 и 2014 година. С откриване на изложба и..

обновено на 19.10.18 в 17:23
Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света”

Антарктика – поглед от другата страна на света

С фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов продължава националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. Експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер, участник в две полярни експедиции може да бъде разгледана заедно с изложбата с исторически карти на..

публикувано на 19.10.18 в 17:10
Владимир Пенев

Владимир Пенев: Благодарен съм на съдбата да бъда актьор и в театъра, и в киното и телевизията

В Народния театър „Иван Вазов“ предстои премиерата на постановката „Бащата“ по Флориан Зелер. Спектакълът ще може да бъде видян за първи път на 24 и 26 октомври. Режисьор е Диана Добрева. Главната роля на бащата е на Владимир Пенев. Участват още Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков...

публикувано на 19.10.18 в 16:59

Shell вече не спонсорира Лондонската национална галерия

Англо-холандската компания Royal Dutch Shell прекратява спонсорските си отношения с Лондонската национална галерия, които имат 10-годишна история, съобщава The Guardian. Компанията подпомагаше галерията с меду 20 000 и 35 000 лири годишни, но спонсорството предизвикваше критики от страна на природозащитници, които бяха против парите от добива на..

публикувано на 19.10.18 в 16:02

Емануела Шкодрева взе награда за най-добра актриса на театралния фестивал в Зайчар

От 14 до 22 октомври в Зайчар – родния град на една от най-големите сръбски театрални и кинозвезди Зоран Радмилович за 27 път се организира театрален фестивал на неговото име. Програмата на фестивала е основно балканска, но събитието ще бъде закрито на 22 октомври от фолклорна група от Китай. Извън трупите от бившите югорепублики в програмата на..

публикувано на 19.10.18 в 14:40

Иван Теофилов слуша тишината

Иван Теофилов е един от най-талантливите български поети. След вълнуващите „Монолози“, „Вселената на яйцето“ и „Митология на погледа“, новата му книга „Гласът на тишината“ не просто е продължение на неговите записки, спомени, мисли, преводи, а по думите му – изключително важна за него: „Тази книга е съставена от вариации на тема минало, памет, съдба...

публикувано на 19.10.18 в 14:25

„Следи от афро-бразилската култура“ в София

В неделя, 21 октомври, е откриването на третото издание на Седмицата на бразилското кино и култура, чието мото е „Следи от афро-бразилската култура“. Организатори са посолството на Бразилия у нас и бразилският Културен център "Зенон". Идеята е чрез кинотворби, музика, литература, танц, изобразително изкуство, фотография и дори кулинария да..

публикувано на 19.10.18 в 12:29