Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Рангелов: Трудно работим на Витоша

Важно е всички да си подадат ръка и да намерим решение

Иво Рангелов
Снимка: Олга Добрева,
Трудно работим на Витоша. Така накратко може да се обобщи казаното с нескрита болка от управителя на спортно-туристическото дружество "Мотен" Иво Рангелов в неделното "Радиокафе" на Радио София:

Преди известно време се молехме да стигнем Австрия, Швейцария, Италия, сега си мисля дали можем да стигнем "Боровец", "Пампорово" и Банско. Те отварят между 8 и 10 декември зоните за спорт, а ние не можем да отворим преди да падне метър и половина два сняг. Няма как с една писта "Витошко лале" почти двумилионен град да бъде обслужван.

Има огромна носталгия сред софиянци да се кара на Черни връх, на Спас и Боби, в които имаше кънтри, хеви метъл и рок, но подчерта, че трябва да е ясно, че не може да се говори за възстановяване на съоръженията от община или от държава, тъй като те вече безусловно са частна собственост. Същевременно ситуацията, в която се намира ски-зоната и природният парк като цяло, налага да се предприемат спешни мерки, като  бъде изработена някаква схема, в която да се работи, било то частник-инвеститор-държава, или публично-частно партньорство, но да се стигне до решение и да има практически резултати в полза на столичани и гости на София, изтъкна Рангелов, като припомни, че най-често се правят кръгли маси, в които накрая се стига до заключението "Това не може да се направи!"

СнимкаНа Витоша, в района на хижа "Алеко" и около "Офелиите", е много развито обучението в зимни спортове на деца, но по-важното е, че тези деца от съвсем малки биват възпитавани да обичат планината и да уважават другите планинари и всички околни. Самите те стават по-добри хора, категоричен е Иво Рангелов:

Тези деца, като пораснат утре и станат юноши, стават други хора, те стават добри хора. Нашата мисия и нашето признание е тези малки дечица да ги формираме, да ги подготвим за грубия и страшен живот в града. Човек, който е изкарал седмица или 10 дни в планината, върне ли с в София, той говори по друг начин, държи се по друг начин. Обноските му са други, визията му за живота е различна.

София, която вече се превръща в един нормален европейски град, не може да бъде истинска столица на спорта с една изоставена планина в непосредствена близост, обобщи управителят на "Мотен".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна