Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Ако НЗОК купува медицинските изделия, би могла да договаря по-ниски цени

д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БорКор, обяви наскоро доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия. Сред препоръките са да се криминализират подкупите за предписване на конкретни продукти, както и да бъдат въведени електронни търгове и регистри. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването, който е бил и консултант в работата на БорКор по темата, сподели за „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че корупцията чрез цената на медицинските изделия е трудно доказуема:

При медицинските изделия плащанията от страна на пациентите се превърнаха във форма на доплащане на медицинската помощ. Средствата, които плаща НЗОК, не са достатъчни, за да може да се осигури медицинската услуга - например замяна и поставяне на изкуствена става, и през цената на медицинското изделие на практика пациентът доплаща недобре платената от Здравната каса цена. 

Решението е НЗОК да закупува изделията, като купува лекарствата за домашно лечение като инсулин. Механизмът може да се приложи и при лекарствата за онкологичните заболявания, които сега болниците купуват с търгове, тъй като този механизъм позволява определените доставчици да предложат цена за дадена стока, но елиминира корупцията, обясни Кацаров:

Това не е типична тръжна процедура. Там няма количества. Корупцията възниква тогава, когато имате класическата обществена поръчка – явяват се 10 кандидати, а вие избирате един от тях и му възлагате всичко. Процедурата, за която ви говоря, не е такава. Там НЗОК се договаря с всички в зависимост от отстъпките и тогава няма изхвърлени от участие, но тя като един купувач може да постигне много по-ниска цена и тя го постига при лекарствата. Не виждам административна пречка, пред това да го прави с медицинските изделия и лекарствата за онкологично болните.

От години по света съществува „мотивация“ за медици чрез командироване на семинари и обучения на екзотични локации, коментира Кацаров, който е скептичен, че явлението може да бъде преборено чрез криминализиране.

Мисля, че ако искаме да се реши проблемът с корупцията, много мерки трябва да се вземат и криминализирането е само една и даже не първата. Ние трябва да си дадем сметка кои са източниците. Източник на корупция е разпределянето на държавни средства, предоставянето на административна услуга. Трябва да си дадем сметка, че ако имаме неефективна и недобре работеща съдебна система, борбата няма да е успешна. Ако нашите медии не са независими, а се използват в услуга на една или друга групировка, фирма, няма да е успешна борбата с корупцията.

Анализът на БорКор е на много високо ниво и препоръките не бива да се свеждат само до криминализиране, категоричен е Кацаров. По повод намерението на министър Кирил Ананиев за смяна на целия здравен модел от 2019 година експертът коментира:

Звучи интересно, но не бих изразил мнение, докато не разбера какво точно се предлага. Той не казва дори посоката, генерално какво смята да предложи като промяна. Докато не го направи, това обещание за нов модел на финансиране на здравната система изглежда като едно добро намерение, но има характеристиката на една отсрочка - не ме закачайте, дайте ми още време да помисля. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна