Японската борса за криптовалути Coincheck информира официално регулаторните органи за хакерска кражба за 530 млн. долара

ЕПА/БГНЕС

Във вторник японската борса за търговия на криптовалути Coincheck Inc. информира официално регулаторните органи в страната за дръзката кражба преди време на дигитални валути в размер на 530 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс, цитирайки свой източник, запознат с въпроса.

Още в края на януари Агенцията за финансови услуги (FSA) нареди на Coincheck да повиши стандартите си след новината за голяма хакерска кражба, изисквайки от компанията да представи доклад за сигурността на нейните системи и мерките, които ще предприеме, за да предотврати повторението на подобно криминално деяние.

Борсата, която замрази всички тегления на йени и на криптовалути от сметки на нейни клиенти след кражбата на 26-и януари, обяви през миналата седмица, че е потвърдила непокътнатостта на системите си сигурност и от днес (13-и февруари) ще позволи на клиентите да изтеглят част от средствата си в йени. Според друг източник на агенция Ройтерс, Coincheck е получил заявки за теглене на средства от клиенти на обща стойност около 30 млрд. йени (за близо 280 млн. долара).

Според запознати с въпроса се очаква японската електронна борса да даде пресконференция от 14:00ч. наше време.

Хакерската атака в края на януари разкри за наличието на недостатъци в японската система за регулиране на търговията с криптовалути и повдигна въпроси относно липсата на сериозен държавен контрол на този тип индустрия, което е в ярък контраст с мерките, които започнаха да се предприемат в последно време спрямо аналогични борси в Южна Корея, Китай и Индия.

В същото време адвокат, представляващ група от десетина търговци на криптовалути, заяви пред Ройтерс, че в четвъртък ще внесе съдебен иск срещу Coincheck относно наложените ограничения за теглене на средства от сметките на неговите клиенти.

По-рано днес пък управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че криптовалутите вероятно няма в скоро време да застрашат легалната търговия, като тази на йената, тъй като те най-често се използват за спекулативна търговия, а не за осъществяването на различни плащания и за сетълмент.

Курода също така каза, че ЯЦБ следи отблизо развитието на търговията с дигитални валути, за да гарантира, че тя няма да подкопае общественото доверие относно сигурността на съществуващите системи за сетълмент, наблюдавани от централната банка. Криптовалути не са средство за законна търговия и за тях не стоят активи, които да подкрепят стойността им, отбеляза Курода.

Междувременно основната криптовалута в лицето на биткойн се търгува под известен натиск от продажби през днешната търговия, понижавайки се с 4,5% към 8430 щатски долара, след като в понеделник поскъпна с цели 9% към 8902 долара, според данни на CoinDesk.com. Трябва да се има предвид, че през уикенда (в събота) биткойнът дори поскъпна за кратко над психологическото ниво от 9000, достигайки 9058 долара.

Фючърсите на биткойн, търгуваните на чикагските борси Cboe и CME също се намира под известен натиск от продажби, понижавайки се с около и над 5% съответно към 8400 и към 8370 щатски долара.


Още от категорията
Илмар Римшевич

Има ли бъдеще финансовият сектор в Латвия след корупционно-банковата криза, разтърсила страната

Европейската централна банка определя третата по големина банка в Латвия  - ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира". Това се посочва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL-Люксембург, за която  може да се смята, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. Оттам припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 13:00

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила избора на Малинов за член на Управителния съвет на компанията, а Управителният и Надзорният съвет на дружеството са го избрали за изпълнителен директор, на мястото на внезапно починалия Георги Гегов.  Владимир Малинов досега беше..

публикувано на 24.02.18 в 11:38

ЕЦБ определи латвийската банка ABLV като "твърде вероятно да фалира"

Европейската централна банка /ЕЦБ/ определи третата по големина банка в Латвия ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира", се казва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL Люксембург, за която също може да се счита, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. От там припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 09:29

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили с 4,8 на сто спрямо същия месец на 2017 година, отчита БНБ. Те са близо 48 милиарда лева и съставляват 45 на сто от Брутния вътрешен продукт. Кредитите за домакинствата също се увеличават. В края на февруари спрямо края на февруари миналата година нарастването е с 6 процента, като превес има..

публикувано на 24.02.18 в 08:53

"Инерком": Договорът за закупуване на активите на ЧЕЗ в България е подписан днес

“Инерком България” е дружество, специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ. Това се казва в позиция на дружеството, изпратена до медиите. В нея се цитира собственикът на компанията Гинка Върбакова , според която „ Инерком“ ще се отнася отговорно към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип на дружествата от групата и техните..

публикувано на 23.02.18 в 18:22

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "140 години от Освобождението на България"

Сребърна възпоменателна монета, посветена на 140-та година от Освобождението на България, ще бъде пусната от Българската народна банка.  Монетата излиза в тираж от 3 500 броя и ще се продава в БНБ - на две каси на пл. "Александър I" и на четири каси в Касовия център на ул. "Михаил Тенев" 10,   в офисите на "Дружество за касови услуги" АД,   както и в..

публикувано на 23.02.18 в 17:52

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт след намаляване на доходността на американските облигации

Пазарът на акции на Уолстрийт отваря в петък с добро повишение, тъй като инвеститорите приветстват днешното намаляване на доходността на американските държавни облигации от многогодишните върхове, достигнати по-рано тази седмица. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижава към 2,886%, след като на 21-ви февруари тя достигна..

публикувано на 23.02.18 в 17:43