Японската борса за криптовалути Coincheck информира официално регулаторните органи за хакерска кражба за 530 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник японската борса за търговия на криптовалути Coincheck Inc. информира официално регулаторните органи в страната за дръзката кражба преди време на дигитални валути в размер на 530 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс, цитирайки свой източник, запознат с въпроса.

Още в края на януари Агенцията за финансови услуги (FSA) нареди на Coincheck да повиши стандартите си след новината за голяма хакерска кражба, изисквайки от компанията да представи доклад за сигурността на нейните системи и мерките, които ще предприеме, за да предотврати повторението на подобно криминално деяние.

Борсата, която замрази всички тегления на йени и на криптовалути от сметки на нейни клиенти след кражбата на 26-и януари, обяви през миналата седмица, че е потвърдила непокътнатостта на системите си сигурност и от днес (13-и февруари) ще позволи на клиентите да изтеглят част от средствата си в йени. Според друг източник на агенция Ройтерс, Coincheck е получил заявки за теглене на средства от клиенти на обща стойност около 30 млрд. йени (за близо 280 млн. долара).

Според запознати с въпроса се очаква японската електронна борса да даде пресконференция от 14:00ч. наше време.

Хакерската атака в края на януари разкри за наличието на недостатъци в японската система за регулиране на търговията с криптовалути и повдигна въпроси относно липсата на сериозен държавен контрол на този тип индустрия, което е в ярък контраст с мерките, които започнаха да се предприемат в последно време спрямо аналогични борси в Южна Корея, Китай и Индия.

В същото време адвокат, представляващ група от десетина търговци на криптовалути, заяви пред Ройтерс, че в четвъртък ще внесе съдебен иск срещу Coincheck относно наложените ограничения за теглене на средства от сметките на неговите клиенти.

По-рано днес пък управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че криптовалутите вероятно няма в скоро време да застрашат легалната търговия, като тази на йената, тъй като те най-често се използват за спекулативна търговия, а не за осъществяването на различни плащания и за сетълмент.

Курода също така каза, че ЯЦБ следи отблизо развитието на търговията с дигитални валути, за да гарантира, че тя няма да подкопае общественото доверие относно сигурността на съществуващите системи за сетълмент, наблюдавани от централната банка. Криптовалути не са средство за законна търговия и за тях не стоят активи, които да подкрепят стойността им, отбеляза Курода.

Междувременно основната криптовалута в лицето на биткойн се търгува под известен натиск от продажби през днешната търговия, понижавайки се с 4,5% към 8430 щатски долара, след като в понеделник поскъпна с цели 9% към 8902 долара, според данни на CoinDesk.com. Трябва да се има предвид, че през уикенда (в събота) биткойнът дори поскъпна за кратко над психологическото ниво от 9000, достигайки 9058 долара.

Фючърсите на биткойн, търгуваните на чикагските борси Cboe и CME също се намира под известен натиск от продажби, понижавайки се с около и над 5% съответно към 8400 и към 8370 щатски долара.


Още от категорията

40% от къщите за гости в Еленския Балкан излязоха от сивия сектор след масови проверки

40% от къщите за гости в Еленския Балкан излязоха от сивия сектор след рестриктивните мерки и масовите проверки на туристическите бази, които предприе Общината. 70 са новокатегоризираните туристически бази в община Елена от началото на тази година след масираните инспекции на хотели и къщи за гости. Отчетени са над 2 000 нощувки, за които е..

публикувано на 20.05.18 в 17:52

От 5 юни започват ремонтите по топлопреносната мрежа на столицата

От 5 юни започват ремонтите по топлопреносната мрежа на столицата, съобщиха от "Топлофикация" - София. Очаква се те да приключат до края на септември. От 20-и до 29-и август ще бъде спряна изцяло работата на ТЕЦ "София". Директорът на Дирекция „Инвестиционна и ремонтна дейност в „Топлофикация“ – София инж. Николай Колев каза колко се очаква да..

публикувано на 20.05.18 в 16:03
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер

Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

Европа може да пострада от новата сделка между Китай и САЩ, с която двете най-големи икономики в света са на път да избегнат търговска война помежду си, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, предаде АФП. „САЩ и Китай рискуват да влязат в споразумение за сметка на Европа, ако Европа не успее да покаже, че е твърда“,..

публикувано на 20.05.18 в 14:35
Корабни контейнери с китайски стоки на терминала в Бостън. След преговорите във Вашингтон се очаква Китай да увеличи значително вноса от САЩ, за да намали годишния си излишък в двустранната търговия с до $200 млрд. от сегашните около $335 млрд.

Китай увеличава покупките на US стоки, за да избегне търговска война със САЩ

Китай ще увеличи значително покупките на американски стоки, съобщи късно снощи Белият дом, след като специалният пратеник на Пекин за преговорите с Вашингтон обяви, че търговската война между двете най-големи икономики в света е предотвратена, предаде БТА. В съвместното изявление, разпространено от американската администрация след..

публикувано на 20.05.18 в 14:14

Ръководителите на агенциите за инвестиции в европейките държави и страните от Западните Балкани се събират на среща в София

Ръководителите на агенциите за инвестиции в европейките държави и страните от Западните Балкани ще се съберат в София, за да обсъдят иновациите в региона. Форумът ще бъде на 20 юни. Това обяви в интервю за специалното издание на предаването   „Неделя 150“ п редседателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Според него..

публикувано на 20.05.18 в 12:37
Кипър, Израел и Гърция искат да се ускори Източносредиземноморския газопровод

EastMed - алтернативният газов коридор за Европа?

Източното Средиземноморие е регион, в който Европейският съюз вижда бъдещ алтернативен коридор за доставки на природен газ и оценява стратегическото му значение за европейската енергийна сигурност и независимост. Засилва се геостратегическото сътрудничество между Кипър, Израел и Гърция. Трите страни възнамеряват до края на тази година да сключат..

публикувано на 19.05.18 в 10:57

Дентън Синкуграна: Цената на петрола може да се задържи около 80 долара за барел

Цената на петрола може да се задържи около 80 долара за барел заради напрежението в Близкия Изток и кризата във Венецуела. Това заяви за "Хоризонт" анализаторът на петролните пазари Дентън Синкуграна . Тази седмица за първи път от 2014 година цената на петрола премина психологическата граница заради опасенията от разрастване на..

обновено на 19.05.18 в 10:54