Японската борса за криптовалути Coincheck информира официално регулаторните органи за хакерска кражба за 530 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник японската борса за търговия на криптовалути Coincheck Inc. информира официално регулаторните органи в страната за дръзката кражба преди време на дигитални валути в размер на 530 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс, цитирайки свой източник, запознат с въпроса.

Още в края на януари Агенцията за финансови услуги (FSA) нареди на Coincheck да повиши стандартите си след новината за голяма хакерска кражба, изисквайки от компанията да представи доклад за сигурността на нейните системи и мерките, които ще предприеме, за да предотврати повторението на подобно криминално деяние.

Борсата, която замрази всички тегления на йени и на криптовалути от сметки на нейни клиенти след кражбата на 26-и януари, обяви през миналата седмица, че е потвърдила непокътнатостта на системите си сигурност и от днес (13-и февруари) ще позволи на клиентите да изтеглят част от средствата си в йени. Според друг източник на агенция Ройтерс, Coincheck е получил заявки за теглене на средства от клиенти на обща стойност около 30 млрд. йени (за близо 280 млн. долара).

Според запознати с въпроса се очаква японската електронна борса да даде пресконференция от 14:00ч. наше време.

Хакерската атака в края на януари разкри за наличието на недостатъци в японската система за регулиране на търговията с криптовалути и повдигна въпроси относно липсата на сериозен държавен контрол на този тип индустрия, което е в ярък контраст с мерките, които започнаха да се предприемат в последно време спрямо аналогични борси в Южна Корея, Китай и Индия.

В същото време адвокат, представляващ група от десетина търговци на криптовалути, заяви пред Ройтерс, че в четвъртък ще внесе съдебен иск срещу Coincheck относно наложените ограничения за теглене на средства от сметките на неговите клиенти.

По-рано днес пък управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че криптовалутите вероятно няма в скоро време да застрашат легалната търговия, като тази на йената, тъй като те най-често се използват за спекулативна търговия, а не за осъществяването на различни плащания и за сетълмент.

Курода също така каза, че ЯЦБ следи отблизо развитието на търговията с дигитални валути, за да гарантира, че тя няма да подкопае общественото доверие относно сигурността на съществуващите системи за сетълмент, наблюдавани от централната банка. Криптовалути не са средство за законна търговия и за тях не стоят активи, които да подкрепят стойността им, отбеляза Курода.

Междувременно основната криптовалута в лицето на биткойн се търгува под известен натиск от продажби през днешната търговия, понижавайки се с 4,5% към 8430 щатски долара, след като в понеделник поскъпна с цели 9% към 8902 долара, според данни на CoinDesk.com. Трябва да се има предвид, че през уикенда (в събота) биткойнът дори поскъпна за кратко над психологическото ниво от 9000, достигайки 9058 долара.

Фючърсите на биткойн, търгуваните на чикагските борси Cboe и CME също се намира под известен натиск от продажби, понижавайки се с около и над 5% съответно към 8400 и към 8370 щатски долара.


Още от категорията

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

Частично беше възстановена системата на Търговския регистър. Вече са възможни справки за актуално състояние, но не и вписвания. В първото си публично изявление след срива от миналата седмица директорът на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова заяви, че манипулации и изчезване на данни не са възможни. Въпреки че на няколко пъти тя уточни, че..

публикувано на 15.08.18 в 15:42

Турция повиши митата върху няколко американски продукта

Турция повиши драстично налозите върху вноса на няколко американски продукта. Съответно със 120 и 140 процента се вдигат таксите за американски автомобили и алкохолни напитки. Увеличават се още митата върху тютюна, ориза и въглищата. Мярката е в отговор на завишените американски мита върху вноса на стомана и алуминий от Турция, влезли в сила в..

публикувано на 15.08.18 в 14:39

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31