Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукът на историята

БНР Новини

Рожденият ден на радиото - 13 февруари отбелязва първото излъчване на радиостанцията на ООН през 1946 година. Но радиото има по-дълга история и много претенденти да са го измислили. Александър Попов представя своя уред през 1895 година и в Русия традиционно е смятан за създател на радиото.
Но за много други изобретател е маркиз Гулиелмо Маркони, който пръв получава патент за него в Англия и Нобелова награда за физика. Основната му заслуга е, че издига идеята за масовото използване на радиото и я реализира на практика. Той е първият, който осъществява радиовръзка през Атлантическия океан, така е предадено едно от най-известните радиосъобщения в света – между президента на САЩ и краля на Англия.
Германците пък смятат Хайнрих Херц за създател. Свои изобретатели си имат още Франция, Индия, Англия, балканските страни и дори Бразилия. Споровете несъмнено ще останат, но по-важно е, че това откритие завинаги промени общуването между хората. Във „Време и половина“ ви представяме някои от най-уникалните записи от световната история, от Уинстън Чърчил до Ърнест Хемингуей и от Лев Толстой до Жерар Филип в ролята на летеца от „Малкия принц“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна