Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации

Домът на композитора Георги Шагунов се превръща в Къща на музиката

Инициативен комитет от общественици в Бургас се е заел с благородното дело да възстанови къщата, в която е живял половин век големият български капелмайстор и композитор Георги Шагунов, и неговото творчество, потънало незаслужено в забрава дълги години...

публикувано на 13.07.17 в 15:17
Ирена Иванова

Да извадиш заека от дупката

Да извадим заека от дупката – на това отделихме цялото си „Време и половина“ днес. В това начинание ни помогна едно от лицата на поредицата ни „Младите в изкуството“ - Ирена Иванова… или Рене Карабаш, зависи кой кое предпочита. Самата тя не се..

публикувано на 11.07.17 в 15:27
Сайтът на Българската асоциация в Синсинати, щата Охайо

Димитрина Партридж: Страхът от чуждия се усеща и в Америка

Димитрина Партридж е председател на Българската асоциация в Синсинати , щата Охайо, към която има училище и танцов състав. Тя твърди, че българската емиграция в града е съставена предимно от млади хора, специалисти, които лесно намират своето..

публикувано на 11.07.17 в 13:05

„Паралел“ – споделено пространство за работа с артисти

Във „Време и половина“ често цели да добавим време към вашето време за онези истории, които не изглеждат чак толкова важни, но както сами се досещате, само на пръв поглед. Затова и днес решихме да отделим цялото си „Време и половина“, за да ви разкажем..

публикувано на 07.07.17 в 15:27
Кадър от късометражния филм „356: El Maestro“

Клишетата за ромските махали се създават от хора, непознаващи живота там

Късометражният филм „356: El Maestro“ на Росен Чепилски и Борис Бъндев е селектиран и номиниран във Фестивал на независимото кино в Маями. Номинацията на филма е успех за един проект в пловдивското Столипиново, в който Росен и Борис документират живота в..

публикувано на 06.07.17 в 15:59
 Елица Великова в студиото на  „Време и половина“

Арттерапевтката Елица Великова: Нещата в живота се случват несъвършено

Повечето от нещата, които правим, са насочени към крайния резултат, към постижението, към печалбата, а не се подкрепят самото изразяване, индивидуалността, характера. Достатъчно е да се създаде нещо, което да е полезно и да носи печалба. Консуматорството е..

публикувано на 05.07.17 в 15:06

Българка организира „Мигрант филм фестивал“ в Италия

Българката Милена Кънева, която живее от 1987 година в Италия организира „Мигрант филм фестивал“ през юли в две области на южната държава – Базиликата и Пулия. Тя заедно с партньорите си от организацията „Осерваторио мигранти“ е спечелила конкурса на..

публикувано на 01.07.17 в 09:05
Каменната зала в Балчик, където се провежда конкурсната програма на фестивала.

Международният фестивал In the Palace в Балчик със силно 14-то издание

От 24 юни до 1 юли 2017 година в град Балчик, в двореца на Кралица Мария Александра Виктория де Единбург, се провежда 14 th IN THE PALACE International Short Film Festival , организиран от Фондация “Формат СФФ”, читалище “Вещина”, в партньорство и с..

публикувано на 29.06.17 в 17:05

„Един срещу друг“ с Михаела Маринова

Музиката, смята Виктор Юго, дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но и на онова, което не може да остане премълчано. Затова, водени от тази мисъл, решихме да не мълчим, а да отделим цялото си „Време и половина“, за да поговорим за..

публикувано на 29.06.17 в 13:45

На моята майка Сирия

Страхуваме се от бежанците, но познаваме ли поне една история на човек, напуснал родното си място и тръгнал по света да търси нова родина. Знаем ли с какви чувства и мисли тръгват тези хора, какъв нов живот очакват, как си го представят? Често..

публикувано на 26.06.17 в 13:40