Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации
Боряна Телбис

Добрата новина

Добрата новина е, че в живота около нас има много вдъхновяващи примери и истории за силата на човешкия дух, важно е обаче да имаме сетива, за да ги забележим. Именно с това се захваща журналистката Боряна Телбис, която осъществява във Фейсбук проекта..

публикувано на 26.07.18 в 15:35

Заместник посланик Томас Щьолцл: Без Столична община няма смисъл да откриваме „Бронзовата къща“

Причината за забавянето на проекта „Бронзовата къща“ не е толкова в ненавременното осигуряване на финансите за него, а по-скоро в усложнените строителни работи, които трябваше да се извършат преди да започне издигането, каза за „Време и половина“ заместник..

публикувано на 18.07.18 в 15:08
Част от корицата на сборника

Трансформациите в илюстрациите на Кристина Стоянова

Страшни и мрачни сюрреалистични истории, придружени от черно-бели изображения, които сякаш всеки момент ще изскочат от щриха. Такива са илюстрациите в сборника с разкази на Благой Иванов „Трансформации“, дело на младата илюстраторка Кристина..

публикувано на 09.07.18 в 16:33

Съвременните медии през погледа на съвременните артисти

Днес, повече от всякога, фактите като че ли изгубиха своята стойност, всяка лъжа може да бъде припозната като истина, ако съвпада с настроението ни или пък ако захранва гнева ни и дълбоко заровените ни тъмни страсти. Говорим, разбира се, за медийната среда,..

публикувано на 06.07.18 в 15:30
Емануела Шкодрева и Стоян Алексиев в спектакъла „Някъде в този живот или да си паркираш колата в двора на Харвард“

Камерните спектакли на НТ „Иван Вазов“ през ролите на Емануела Шкодрева

В края на театралния сезон 2017/2018 г. говорим за камерните спектакли на Народния театър „Иван Вазов“ и забележителните роли на актрисата Емануела Шкодрева. С какво един камерен спектакъл е по-специален за публиката и какво е предизвикателството пред..

публикувано на 05.07.18 в 16:20
Документална изложба „Ротари България и българските евреи“

Ротарианците участват в спасението на българските евреи

Обикновено свързваме спасяването на българските евреи с имената на Димитър Пешев, софийския митрополит Стефан, пловдивския – Кирил, както и лидерите на някои професионални съюзи, сред които на писателите и адвокатите – редица от тях обявени в Израел за..

публикувано на 04.07.18 в 12:45
Проф. д-р Божидар Манов от международното фестивално жури (вляво), директорът на In The Palace film fest Цанко Василев и фестивалният мениджър Лилия Кучева в Двореца в Балчик.

15-ото издание на In The Palace film fest в Балчик – с поглед към Оскарите

Тази година In The Palace International Short Film Festival (23-30 юни), който се провежда в Двореца в Балчик, отбелязва безпрецедентен успех – фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ да изпраща за разглеждане от комисията своите филми..

публикувано на 27.06.18 в 16:01
Част от корицата на книгата

„Насаме с Радой Ралин“ – един литературен прочит

Божидар Кунчев е литературен критик и историк; доктор, професор във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор e на книгите „Един бял лист, едно перо“ (1981), „Александър Вутимски“ (1984), „Иван Пейчев“ (1986), „Александър Геров“..

публикувано на 27.06.18 в 11:05
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за..

публикувано на 25.06.18 в 16:15

Документални истории за София

„Градски детектив“ е подкаст за градските легенди на София и хората, които ги създават. Очаквайте ги през седмица на български и английски език от 23 април до 30 юни. Може да ги слушате на сайта или да се абонирате за тях през RSS и в iTunes. „Градски..

публикувано на 20.06.18 в 17:05