Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Арх. Анета Василева: Баухаус е навсякъде около нас

Стилът „Баухаус“, създаден в едноименното висше училище в началото на 20 век и до ден днешен доминира в градската среда. Обликът на съвременния град е сътворен в ателиетата на школата, чиито възпитаници се пръсват по целия свят след закриването ѝ от..

публикувано на 20.03.19 в 14:45

Изложба на Васил Иванов в Двореца

Изключителен художник, легенда, гений, новатор, космически, философ, мистичен – така определят художника Васил Иванов днес. „Виждали сме Васил Иванов пред черния му лист с бяла креда в ръка. Боравенето с нея бе с поразителната бързина на светкавица“, казва..

публикувано на 19.03.19 в 10:20
Част от корицата на „¾ любов“

„¾ любов“ не стига

Една на всеки четири жени в България е жертва на домашно насилие. Всяка една от тези жени вярва, че „¾ любов“ може да закърпи раните по кожата и душата. „¾ любов“ обаче не е любов. Толкова поне стига за своеобразната кампания срещу насилието над жени. 8..

публикувано на 12.03.19 в 14:45

Кирил Маричков: Проблемите раждат изкуство, но репресията смачква личността

Кирил Маричков ще получи специалната награда на Столичната община на 23-ото издание на София филм фест. Чуйте го в един разговор във „Време и половина“ за музиката, свободата, бунта и това какво помним и какво забравихме от времето на комунизма.

публикувано на 07.03.19 в 15:52

Изчезналата писателка

Проф. Милена Кирова, на която дължим новото появяване на Евгения Димитрова (1875-1930), я нарича „изчезналата писателка“. Авторката на два романа и два сборника с разкази от началото на 20 век Евгения Димитрова изчезва буквално от литературната ни история..

публикувано на 04.03.19 в 15:05

„Обичам те, Бойдин“ с премиера на София филм фест

Кинаджиите у нас обикновено търсят възможност да финансират филмите си през държавната субсидия или през някоя от националните ни телевизии. Понякога сме свидетели дори на разправии за това, кои са спечелилите пари от Националния филмов център –..

публикувано на 01.03.19 в 15:35

„Борхестриптих“ от Ясен Василев

„Борхестриптих“ е вторият текст за театър на Ясен Василев. Авторът стъпва върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“, които наслагва един върху друг заедно с елементи от биографията на писателя...

публикувано на 28.02.19 в 14:30
Преслава Лилова в работен момент

Работата, която минава през ума и сърцето

Кои са героите сред нас? Забелязваме ли ги? С какво правят живота ни по-добър, по-лесен, по-смислен? Кампанията „ЕС: По-защитени заедно“, реализирана от Европейската комисия, представя хора, които обвързват своята професия и своя живот с ценностите на..

публикувано на 25.02.19 в 14:35

Музеят възможен и невъзможен

Дори най-големите съвременни музеи от ранга на „Лувър“ и „Ермитаж“ търсят вече по-агресивни форми на маркетинг и съобразяват своята дейност с потребностите на пазара. Модерната музеология вижда музея като активна институция на културата с точно формулирана..

публикувано на 22.02.19 в 14:37

Влогърът Крис Захариев, който се намери в поредицата ни „Младите в изкуството“

Тази неделя (24 февруари) от 17 часа в Дома на киното Крис Захариев и двама негови колеги от НАТФИЗ ще представят по един свой къс филм. Прожекцията е благотворителна. Идеята е с парите от билетите да се съберат средства, с които да се подпомогне..

публикувано на 21.02.19 в 08:50