Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации
Доц. Бони Петрунова, директор на Националният исторически музей

Османският период на България в Националния исторически музей през февруари

Националният исторически музей отваря още през месец февруари залата с великолепната си сбирка от османския период на България. „Сакралният свят на българите през 15-17 век“ е изложбата, която ще бъде показана, за да се види, че този период не..

публикувано на 22.11.17 в 13:15
Кадър от филма „Кристалът на душата“

„Кристалът на душата“ премиерно

Какво са записали в нашите души и какво записваме в душите, които идват след нас? Дали едно детство може да бъде спасено? Още много други въпроси задава филмът „Кристалът на душата“, който ще бъде представен за първи път на голям екран днес, когато..

публикувано на 21.11.17 в 15:35
Георги Рупчев

Неприспособимият Георги Рупчев

Георги Рупчев е от онези поети, които препотвърждават принадлежността на българската поезия към световните образци. Тази година се навършиха 60 години от неговото рождение. Иван Теофилов го наричаше „коронован княз на метафоричните състояния“, а Едвин..

публикувано на 17.11.17 в 16:07
Томас Щьолцл, заместник-посланик на Република Австрия в България

FLUCA ще гостува на София

През лятото на следващата година, когато България и Австрия ще председателстват Съвета на ЕС, австрийският културен павилион FLUCA, който в момента е в Пловдив, ще пристигне в София. Той ще бъде използван по-скоро като платформа за разговори за изкуство в..

публикувано на 15.11.17 в 16:03
Ибрахим паша джамия в Разград и църквата Св. Марина в Пловдив - и двата храма са пострадали от неподходящи ремонти, унищожили важни части от тези ценни паметници на културата

Как да опазим храмовете – паметници на културата?

В някои храмове и джамии в страната, които са паметници от национално значение, се извършва недопустима намеса във вътрешната стенописна украса или в архитектурата, твърди археологът проф. Диана Гергова. Извършват се ремонти, които не се съгласуват с..

публикувано на 13.11.17 в 13:30

Яра Бубнова: Понякога пропагандата може да бъде гениална като краен резултат

Изкуствоведката Яра Бубнова, една от създателките на Института за съвременно изкуство и кураторка на много арт проекти, изследва влиянието на Октомврийската революция върху изкуството тогава и припомня  най-ярките образи в своя проект „Революции и..

обновено на 10.11.17 в 11:57

Столична библиотека пред своята 90-годишнина

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929..

публикувано на 04.11.17 в 08:55
Димитър Попов и Анна Владимирова

Поглед към Северна Корея

В Деня на народните будители в пространството за срещи и дискусии Betahouse , в София се проведе презентация на тема „Поглед към Северна Корея“. Пътешественикът Димитър Попов разказа за своето преживяване. Пътешествието започва от Пекин и след дълъг път..

публикувано на 02.11.17 в 15:05

Гласът на Веселина Седларска в „България за начинаещи“

Будителите са хора, които изпреварват времето си, които виждат, какво трябва да се направи за България, за да стане добро и уредено място за живеене, които са мислели за бъдещето на страната и за бъдещето на сънародниците си и които са вложили сили в него,..

публикувано на 01.11.17 в 19:00
Баку

Азербайджан отблизо

Хюсеин Джавид е един от основателите на прогресивното движение на Романтизма в съвременната азербайджанска литература. Неговите философски и епични трагедии въвеждат нови тенденции в азербайджанската литература и дават тласък на развитието на националния..

публикувано на 31.10.17 в 09:05