Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации
Режисьорът на филмовия фестивал в Цюрих през 2010 г.

Милош Форман и естетиката на свободата

По-добре да гледаме филмите му, отколкото просто да говорим за него – но все пак – професор Ингеборг Братоева, преподавател в НАТФИЗ и Софийския университет, разказва част от киноисторията и биографията на режисьора – бунтар Милош Форман.  Припомняме ви..

публикувано на 24.04.18 в 09:05

Хрумвания на добронамерения писател Михал Вивег

Заглавието е игра на думи с първата книга на изключително популярния чешки писател Михал Вивег, която излезе у нас – „Хрумвания на добронамерения читател“. В нея Вивег показа умението си успешно да имитира и да пародира различни писателски стилове – и..

публикувано на 20.04.18 в 14:40

В търсене на истината със Стайко Мурджев

Някои говорят за „младежката лига“, други за талантливите, останали в България, ние пък говорим за „Младите в изкуството“. Затова и днес отделяме цялото си „Време и половина“ на един млад, талантлив, творящ в България театрален режисьор, който определено..

публикувано на 17.04.18 в 16:05
Наградата от 24-часовото прeдизвикателство на Ню Бояна, което спечели с филма си “Кражба”.

Миговете (филмов) живот на Юлиан Рачев

Навярно името му не ви е познато, поне засега. Може би дори не сте имали възможност да гледате някои от кратките му мигове филмов живот. Направите ли го обаче, има реалната опасност да не останете равнодушни. И не защото реалността, която създава на..

публикувано на 16.04.18 в 12:55
Репетиция на театър

Робот, актьор и дете са заедно в новия проект на БАН

С доцент Мая Димитрова от Института по роботика на БАН и Виолина Василева-Александрова, актриса в театър „Цвете“ говорим за втория поред проект на БАН, който включва използването на хуманоидни роботи. Целта на екипа е роботите да бъдат достъпни в..

публикувано на 13.04.18 в 09:05
Ани Петрова и Лилия Йотова (в дясно) в студиото на БНР

На фотографите с…любов

Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) е неправителствена организация в обществена полза, с фокус върху обединението, защитата и опазването на авторските и трудови права на професионалните фотографи в България. Членовете на АПФ  са специалисти,..

публикувано на 12.04.18 в 14:40
Станислав Памукчиев

Важно е художникът да е духовно жив

Станислав Памукчиев не е пазарен художник. Той не робува на пазарните изисквания, стреми се да намери своите провокации. Изкушава се да разколебае утвърдените до баналност клишета за изкуството. Почти всичките му изложби са правени без да се съобразява с..

публикувано на 11.04.18 в 11:45

Владимир Береану – „За кого звъни телефонът“

„В тази книга разказвам случки от моя живот и представям събития, на които съм бил свидетел. Текста редовно изпращах на близки и приятели, на които бях поставил една-единствена задача: да ми казват дали им е интересно и забавно. Техните отзиви бяха почти..

публикувано на 08.04.18 в 13:05

Александра Петрова и силата на театъра

Младата режисьорка Александра Петрова за предизвикателството да се занимаваш с театър. Ще разберем за досегашните ѝ проекти и за предстоящото пърформанс-четене от програмата на ProText 3x3! пиесата „Цикадите” от Мирослав Христов.

публикувано на 07.04.18 в 09:25
Кадър от официалното откриване на реставрираната Желязна църква

Неизвестното за строителството на Желязната църква

Тази година Великден е на 8 април, а през 1860 г. – Големият български Великден е на 3 април. Тогава на 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба във все още дървения български храм Свети Стефан в Цариград, митрополит Иларион..

публикувано на 07.04.18 в 09:10