Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации

Документални истории за София

„Градски детектив“ е подкаст за градските легенди на София и хората, които ги създават. Очаквайте ги през седмица на български и английски език от 23 април до 30 юни. Може да ги слушате на сайта или да се абонирате за тях през RSS и в iTunes. „Градски..

публикувано на 20.06.18 в 17:05

Мястото на съвременното изкуство в градска среда

Съвременното изкуство присъства в публичните пространства на почти всички европейски и не само градове. В България, обаче е трудно да откриеш някъде съвременно изкуство. По скоро те посрещат паметници и бюстове на герои от близкото и далечно минало, които..

публикувано на 15.06.18 в 14:58

Пътищата на миграцията

Човешката история е като пъзел, който събира в себе си парченца любов, болка, емоции и преживявания, успехи и провали, носталгия, стремежи и хиляди различия и особености. Тези парченца намират своето място в пъзела живот най-често на мястото, което всеки от..

публикувано на 13.06.18 в 14:35

Елисавета Белобрадова и тънкостите на фейсбук културата

Тя е Елисавета Белобрадова, или Letiashtata Kozzila Erato, едно от най-известните имена сред коментаторите на обществените и културни събития в българското фейсбук пространство. Твърди, че не приема много сериозно ролята си и, че досега не е видяла..

публикувано на 12.06.18 в 14:45
Изглед от Хайфа

Международен фестивал ознаменува дните на българската култура в израелския град Бат Ям

За четвърти път в живота си съм в Израел. Поканена съм да отразя в репортажи Дните на българската култура в град Бат Ям (28-31 май) за програма „Христо Ботев” на БНР. Празниците са под егидата на кмета на Бат Ям г-н Йоси Бахар. Създател на фестивала е..

публикувано на 11.06.18 в 17:36

Да пазиш автентичността на занаята

Майсторството е част от културната памет на Балканите. То е и безспорен ресурс в общата историческа памет. Списъкът от уникални занаяти, които са съществували по българските земи е наистина дълъг – златари и пчелари, фурнаджии и часовникари, майстори на..

обновено на 11.06.18 в 13:43

Андрей Даниел – учителят

В едно свое интервю големият ни художник Андрей Даниел споделя: „Ставам все по-близък със своите студенти, като че ли ме допускат повече до себе си, а това ми дава свеж вкус за живота... Важното е това ново поколение да не бърза прекалено и задължително да..

публикувано на 08.06.18 в 16:25

На ръба на абсолютното с Каталин Старейшинска

Всяка жена носи Антигона в себе си, смята актрисата Каталин Старейшинска. Още като студентка в НАТФИЗ Каталин е избрана да се превъплъти именно в образа на „бунтарката Антигона“, което дава тласък на борбените ѝ, изпадащи в крайности, роли. Скоро актрисата..

публикувано на 04.06.18 в 13:05

Мини Арт Фест 8

Осмото издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Арт Фест 8 (МАФ8) започна точно на 1 юни 2018 г. от 10:00 ч. в отвореното пространство на лятното кино (Амфитеатър) в парк НДК, вход свободен. Участват 18 артисти от Франция, Дания, Италия..

публикувано на 01.06.18 в 12:20

Следкарнавална гюрултия

Историята на Карнавала в Габрово започва още от XVIII век. Дори тогава за него се говори като за вече утвърдило се събитие с лакомства, люлки и маскарад. Днес Карнавалът на хумора не само е запазил веселия си дух, но се е превърнал и в най-чакания..

публикувано на 25.05.18 в 12:20