Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Гласът на Мария Н. Ангелова в „Песента на цикадите“

Във „Време и половина“ често повдигаме завесите на онези истории, които на пръв поглед не изглеждат толкова важни, но винаги водят до нужните изводи – за смисъла на предаването, за смисъла на това да задаваш въпроси и да търсиш отговорите им, за смисъла на..

публикувано на 21.05.19 в 14:02
Зорница Радионова и проф. Йосиф Радионов

Йосиф и Зорница Радионови отбелязват с концерт 20 години творчески тандем

Вече 20 години един от изтъкнатите ни цигулари проф. Йосиф Радионов и съпругата му пианистката Зорница Радионова са заедно на сцената. И двамата са завършили Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ - единият с цигулка, другият – с пиано...

публикувано на 20.05.19 в 15:50

Къщите помнят и разказват

В предговора към „Къщите говорят“ Мариана Мелнишка разказва как се ражда идеята за написването на книгата ѝ – като вдигнеш очи нагоре и видиш архитектурното ни наследство – къщите, които пазят не само своята история и тази на обитателите си, но и историята..

публикувано на 17.05.19 в 14:55

„Има нещо гнило в Рая“, но какво е то?

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Всяко трето умишлено убийство у нас е именно на жена. Действието се развива в най-уютното й  място – собственият ѝ дом, а убиецът е сред най-близките ѝ хора. В повечето случай, да не кажем винаги,..

публикувано на 16.05.19 в 15:25
Станислав Яневски в студиото на „Време и половина“

Той не е само Виктор Крум – Станислав Яневски в едно „Време и половина“

Всички помнят ролята на Виктор Крум – най-добрият играч на куидич в света, която той изигра в „Хари Потър и огненият бокал“. Няма как. Ролята му лепна като ръкавица, сякаш специално скроена за него, а и станеш ли част от вълшебния и обичан от всички свят на..

публикувано на 13.05.19 в 16:05

По следите на сянката

Представата за отвъдното и междинните пространства винаги е вълнувала човека. Какво представлява душата, каква е нейната съдба- българските народни вярвания и песни се опитват да намерят своите обяснения за необяснимото. С тяхното изучаване именно се заема..

публикувано на 09.05.19 в 15:29
Проф. Емилия Стоева

Кино, вдъхновено от фотографията

Фотографията ви учи на последователност, а емоцията е това, което ще ви позволи да скочите в голямото кино, съветва младите студенти проф. Емилия Стоева. Тя е преподавател в НАТФИЗ, НБУ и Арт колеж по „Екранни изкуства“. Председател е на „Асоциация..

публикувано на 07.05.19 в 15:47

Илко Ганев и новото старо в изкуството

Най-лесно бих ви представила Илко Ганев като театрален режисьор, защото дебютният му опит в театъра – документалният спектакъл „Апарт“, печели все повече популярност. Очаква го и национално турне това лято. Илко обаче е много повече от това...

публикувано на 02.05.19 в 15:51

Фондация „Васа Ганчева“ връчи годишните си награди за седми път

За седма поредна година Фондация „Васа Ганчева“ отличи млади таланти в областта на телевизионната журналистика и публицистика на културна тематика, както и на художествения превод от скандинавски езици. В журито, определило лауреатите за 2018 година,..

публикувано на 02.05.19 в 14:14

„В залеза свети мрак“ и Десислава Славова

„В залеза свети мрак“ носи усещане за кинематографичност, сякаш влизаш в късометражен черно-бял филм на ужасите, където действието често се случва в операционната, а скалпелът или писецът се държи умело от крехката ръка на Десислава Славова. “..

публикувано на 30.04.19 в 14:25