Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Режисьорката Теодора Попова: Във всяка моя пиеса има нещо лично

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Теодора Попова – куклен и театрален режисьор. На XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ тази година в Ямбол режисьорката получи наградата за..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и..

обновено на 16.07.19 в 15:11

Илко Ганев и новото старо в изкуството

Най-лесно бих ви представила Илко Ганев като театрален режисьор, защото дебютният му опит в театъра – документалният спектакъл „Апарт“, печели все повече популярност. Очаква го и национално турне това лято. Илко обаче е много повече от това...

обновено на 15.07.19 в 15:20

Как вижда света Айнщайн

„Как виждам света“ – сборник от 65 есета на Алберт Айнщайн, излезли през 1934 г в САЩ, вече е достъпен и на българския читател. В студиото на „Време и половина“ по програма „Христо Ботев“ на БНР гостува преводачът Димитър Николов, в разговор с който..

публикувано на 12.07.19 в 14:40
Иван Налбантов

Много обичам думите, много обичам българския език

Тази година награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов. В предаването „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ с него разговаря Боряна Георгиева. „Трябва да натрупаш много роли, много години, много..

публикувано на 11.07.19 в 14:40
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Катрин, София и Каролин във „Време и половина” (отляво надясно)

Американка, швейцарка и гъркиня пеят с любов български фолклор

Катрин Мичъл, Каролин Хугентоблер и София Главопулу са студентки в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Първата е от Америка, втората – от Швейцария, а третата пък е от Гърция. Общото между тях обаче е българският..

обновено на 08.07.19 в 14:40

Изгревът на следващото

Възможното движение към позитивно бъдеще е темата на конкурса за фантастичен разказ, наречен „Изгрева на следващото“. Той се организира от Дружеството на българските фантасти и търси отговор на темата за възможното бъдеще. Разговор с..

публикувано на 05.07.19 в 14:40

Кукленото изкуство среща високите технологии

Във „Време и половина“ ви срещаме със създателите на „Малка театрална компания“ – те са млади, талантливи и находчиви. Двама от тях са наши гости – актьорът Емил Тенев и режисьорът Емил Йорданов. Те предлагат едно неповторимо виртуално-театрално..

публикувано на 04.07.19 в 14:45
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали..

обновено на 03.07.19 в 14:35