Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации

Библиотеката на София 90 години в/и Града

Дори и за ден да посетите София, пътят ви най-вероятно ще мине през знаковия площад „Славейков“ и покрай забележителната сграда, в която днес се помещава Столичната библиотека.  Навярно дори столичани, които всекидневно пресичат площада или влизат в..

публикувано на 16.10.18 в 16:10
Кин Стоянов, Александър Михайлов и Георги Кушвалиев (отляво надясно)

„Крилатия козел“ – библиотека за епиграми

„Епиграмата е къса като въздишка. Тя е въздишката на класическата поезия. На иронично-саркастичната, присмехулно-пародийната, дяволитата лирика. Защо лирика? Защото този тип нетипична поезия е интимна като споделяне с околните, тя е със специално отношение..

публикувано на 16.10.18 в 09:15

Художникът Левент Море и сочните цветове на живота

Левент Море е роден в Казанлък през 1957 година, където и досега поддържа собствено ателие. Следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул, след това продължава образованието си в Hochschule fuer Angewandte Kunst – Виена в класа на проф. Адолф Фронер...

публикувано на 16.10.18 в 08:25

И „Време и половина“ отива при… Александър Алексиев

Да, това е името на предаването ни, а не нова филмова награда. Да, звучи като такава, но само защото поводът да посветим цялото си „Време и половина“ на актьора Александър Алексиев е наградата, която съвсем скоро той спечели от тазгодишното 36-о издание на..

публикувано на 11.10.18 в 16:00

Фотографската изложба „Албания на прага на промяната (1990-1991)“

Джон Демос е един от водещите фотографи в Гърция, основател на Photographic Center of Athens и фотографската агенция Apeiron Photos, която е представител на агенции от ранга на Magnum, Sygma, Ralpho. Фотографиите на Джон Демос са част от колекциите на..

публикувано на 10.10.18 в 15:15

Портрет на един панелен блок

Едва ли ще има човек, който не би се съгласил с мен, ако кажа, че един от символите на социализма са т.нар. панелки. Онези познати сиви блокове, в които са разбити немалко мечти и са погубени немалко душевни пориви. Но нека не се отнасяме с лошо към всички..

публикувано на 05.10.18 в 10:50
Кадър от филма

„Далеч от брега“ с Костадин Бонев

Злати е талантлив театрален режисьор, прогонен от столицата за две години. Изпратен е в малък провинциален театър, където се опитва да постави пиеса, обсебила мислите му. Тя разказва за хора, които денонощно са наблюдавани и живеят в един постоянен страх..

публикувано на 05.10.18 в 10:05

Програма Творческа Европа Медиа е вече 15 години в България

Програма Творческа Европа Медиа отбеляза 15 години в България с информационна дискусия в рамките на тазгодишното 36-о издание на феситвла на българския игрален филм „Златна роза“. На тази дискусия бюрото на Творческа Европа у нас представи всички схеми за..

публикувано на 05.10.18 в 09:35
Севар Иванов като Левски във филма „105 минути София – историята на града“

Севар Иванов или новият Левски

Сините очи и русата му коса всъщност не са първото нещо, което ще забележите в него. Дори артистичността му, която напира да излезе не е онова, което ще ви накара да го запомните. Педантичността му, която се е зародила години преди да завърши НАТФИЗ,..

публикувано на 28.09.18 в 15:21
Ингмар Бергман (вляво) и актьорът Виктор Шьострьом по време на снимките на

Светът празнува 100 години от рождението на Ингмар Бергман

Ингмар Бергман (1918 - 2007) е един от най-интересните световни режисьори, с над 60 филма в творческата си биография. Също така той е и драматург и театрален режисира с над 170 театрални постановки. Шедьоври като „Есенна соната”, „Сарабанда”, „Шепот и..

публикувано на 27.09.18 в 15:34