Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации

Игра на букви в графичния експеримент „Под езика“

Светът се пренасели. В един човек живеят няколко души. Боклукът е колосален. Той е вече под езика. И човекът няма кураж да изплюе чистия диамант, за да признае, че е замърсил ума и съзнанието си, че светът е пълен с мръсници, че хората си правят мръсно.....

публикувано на 25.05.17 в 15:35

Има ли по-рано от сега, пита Ралица Генчева

Има ли по-рано от сега и по-късно от никога, пита тя. Хората имали нужда от поезия. Не. Хората имат нужда да намират живот в думите . И именно това прави поетесата Ралица Генчева , дава живот на думите. Първо с „Този път, за да ме чуеш“, а от петък насам..

публикувано на 23.05.17 в 14:55
Графитът „Рибарят ” на Иво Илиев и Венцислав Йосифов.

Международен фестивал за градско изкуство Ахтопол 2017

Между 12 и 18 юни Ахтопол ще бъде арт столицата на Черноморието. Художниците от „140 ИДЕИ” се надяват да превърнат града в дестинация за културен туризъм. Първият международен фестивал за съвременна градска стенопис в България ще се проведе от 12 до 18 юни..

публикувано на 19.05.17 в 15:11

Бели хакери за черни дни

„Компютърни пирати изнудват „Дисни“ за „Карибски пирати“ 5“; „Компютърният вирус WannaCry, който предизвика най-големите досега поражения в световен мащаб, възкръсна с нова версия и продължава да поразява хиляди компютри”; „Опасният вирус WannaCry, който..

публикувано на 17.05.17 в 14:35
Режисьорът Олег Ковачев

Киното срещу властта

В новия си документален филм режисьорът Олег Ковачев проследява сложните взаимоотношения между идеологическите цензори на комунистическия режим и българските кинотворци. Филмът е изграден от множество „малки истини”, спомени на режисьори и кинокритици,..

публикувано на 15.05.17 в 16:07
Андрея Брунело, Александър Михайлов и Димитър Узунов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Театър и наука

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook (САЩ, 1997). През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера на пълно..

публикувано на 09.05.17 в 14:45

„Да умреш от смях“ или как да пишеш смешно

Тази година Лятната академия за драматургично писане „Да умреш от смях“ ще се проведе в село Боженци (България). Форумът е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички артистични сфери и творчески индустрии, желаещи да развият уменията и..

публикувано на 27.04.17 в 12:36
Юлиан Костов

Юлиан Костов: Не резултатът, а пътят е важен

Какво е общото между римейка на „Бен Хур“, популярния американски сериал „24“ и трилъра „Код: Лондон“? Общото е той – Юлиан Костов. Някои го наричат „младия Робърт Де Ниро“, други го определят като „българската ни следа в Лондон“, а за повечето той е един..

публикувано на 24.04.17 в 15:42
Църквата

Непознатата "Св. София"

В историята на непознатия Константинополския храм „Св. София“ има българска следа, до която доц. Тома Томов от НБУ достига случайно. Изследвайки 86 от графити – надписите, скрити в колоните и стенната облицовка на галериите на Константиполския храм, той..

публикувано на 18.04.17 в 12:40

София през социализма

Как по съвременен начин да покажем  отношението си към емблематични за социализма сгради и обекти без да ги разрушаваме? Или защо над Райхстага е изграден прозрачен купол, достъпен за гражданите, а депутатите у нас  използват Партийния дом без никакъв намек..

публикувано на 12.04.17 в 15:22