Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Психологически експертизи и грижата за себе си

Книгата „Психологически експертизи и грижата за себе си“ на Симеон Кюркчиев – един опит за критическо осмисляне на сложната актуална ситуация, при която психологическите експертизи се оказват място на едновременно на свобода и несвобода. Усилие..

публикувано на 14.10.19 в 15:40
Тодор Бакърджиев, Столина Добрева, Яра Енев, Кристиан Кръстев, Иван Петков (от ляво надясно)

Джаз бендът към НМУ „Любомир Пипков“ с голямата награда от фестивала в Синсинати

Джаз бендът към Музикалното училище „Любомир Пипков“ се завърна от САЩ с награда. Бендът беше поканен да представи България на музикалния фестивал в Синсинати.  В рамките на седмица младите музиканти обмениха опит и идеи с участниците във фестивала...

публикувано на 10.10.19 в 16:17
Милена Попова

Престижни отличия за най-добрите преводачи

Съюзът на преводачите раздаде своите традиционни награди в годината, в която празнува 45 години от основаването си. Бяха отличени преводачи в различни области на превода. Наградата за цялостен превод получи Весела Кацарова, а за ярко постижение на млад..

публикувано на 09.10.19 в 12:08

Държавна сигурност е използвала хомосексуалните

За първи път у нас излезе изследване на отношението на социалистическия режим към хомосексуалните в България. На базата на това изследване, обхващащо основно 50-те и 60-те години на 20-и век и стъпващо най-вече на документи от архивите – правни и..

публикувано на 08.10.19 в 12:38
Спектакълът „Последният човек“ събира изключителен състав – режисурата и драматургичната версия са на Веселка Кунчева, сценографията и и куклите са дело на Мариета Голомехова, а музиката е на Христо Намлиев и Милица Гладнишка.

Гласове и истории от „Пиеро“ 2019

В края на месец септември в Стара Загора се проведе 11-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019.  Куклен театър за възрастни? Всъщност в това няма голяма изненада, защото кукленият театър точно така възниква – като..

публикувано на 04.10.19 в 14:55
Фотос от серията „Морски фарове“ на Владимир Спасов

Проектът „Морски фарове“ на Владимир Спасов

В серията "Морски фарове" Владимир Спасов прави „портрети“ на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване.  В проекта са..

публикувано на 03.10.19 в 15:59
Светлана Тарашоева, Даниела Урем, Лидия Върбанова

Кой не разбира мястото на културния мениджмънт

Преосмисляне на мястото на културния мениджмънт и културните политики в метамодерното общество е темата на лекцията, която ще изнесе в Гьоте институт Даниела Урем от Хърватия. Тя е ръководителка на Департамента за култура към Университета в..

публикувано на 01.10.19 в 14:30

Йоанна Темелкова и фестивалът, с който всеки актьор може да си сравни часовника

Йоанна Темелкова е актриса, която познаваме от театралната сцена, но и от малкия екран. Има немалко роли, към които е подхождала повече от отговорно, за да могат те да оживеят за нас, зрителите. Тази година дори отбелязва символичните 10 години в..

публикувано на 30.09.19 в 16:15
Борислава Караджова, Михаела Караджова и Светла Баева

Талантът на артистите от ромски произход в портрети

Да научиш повече за ромската култура се оказва една нелека задача, но платформата за социално ангажиране Fine Acts не се бои да я предприеме. След като през 2017 година къщите на ромите на ул. „Градините“ в София са разрушени, а хората, живеещи в..

публикувано на 27.09.19 в 16:36

Кутията с кауза на Гери Турийска

О бщо дело, идея или интерес, мащабността и значимостта на което предопределя обединяването на усилията на повече хора, с оглед постигане на желаните резултати. Под това определение се подвизава думата „кауза“ в Уикипедия. Ако имате интерес, можете..

публикувано на 25.09.19 в 13:20