Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации
Инсталация от изложбата на Калин Серапионов Choose Training в галерия Credo Bonum

Търсят ли се у нас архитектура и култура

Виждали ли сте някъде в София съвременно изкуство и къде? Защо в градовете на Западна Европа, инсталациите отдавна са част от заобикалящата ни среда? А ние продължаваме да издигаме паметници и бюстове, да спорим , дали да ги запазим или да ги подменим с..

публикувано на 22.02.18 в 15:29
Александър Кенанов

Може и в България

Намерете вашето нещо, онова, което не просто ви вдъхновява, а живее и диша чрез вас. Визуализирайте го – точно, ясно и в детайли. Придайте му образ, влейте му живот и енергия, та дори и малко стрес. Превърнете го в пълнокръвен проект, който да заживее..

публикувано на 22.02.18 в 09:10
Хубен Черкелов

Хубен Черкелов – портрет на художника в Америка

Всъщност става дума за една бърза скица, а Америка присъства като далечен фон. Причината е, че художникът живее в Ню Йорк от 2000-та година, от време на време се завръща в родината и показва по малко от творчеството си. Едно от многозначителните му..

публикувано на 19.02.18 в 15:58

Новите седмочисленици

Кои са градителите възрожденци, които преди 130 години създадоха първото национално висше училище у нас? И какво ги е водило в това благородно дело – да създадат няколко години след края на войната, току-що излезли от нейните пепелищата национален..

публикувано на 16.02.18 в 15:42

Кинопанорама Йордан Радичков

В рамките на петнайсет дни от 20 февруари до 6 март почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия българския писател. В първата по рода си изчерпателна..

публикувано на 14.02.18 в 16:11

Звукът на историята

Рожденият ден на радиото - 13 февруари отбелязва първото излъчване на радиостанцията на ООН през 1946 година. Но радиото има по-дълга история и много претенденти да са го измислили. Александър Попов представя своя уред през 1895 година и в Русия традиционно..

публикувано на 13.02.18 в 15:09
Вавилонската кула

За ролята на преводача

От Вавилонската кула до епохата на интернет преводачите винаги са играли важна роля във всички исторически събития. У нас през последните години започна да се връща интереса към една от най-старите и така важни за човечеството професии в света. Вероятно..

публикувано на 07.02.18 в 15:49
Ванина Кондова

Кастингът – какво е това

„Не е нищо лично“ – това е може би едно от основните неща, които всеки актьор трябва да осъзнае, стигне ли се до момента на прослушването. Кастингът е преди всичко опит – ако не се получи този път, то следващият може да е по-сполучлив. Важното е да успееш..

публикувано на 06.02.18 в 15:27

Вера Гоцева и "Виж повече с фотография"

Вера Гоцева е завършила философия и критика, работила е като журналист. Има над 10-годишен поглед върху психотерапията, минала е през куп различни психологически семинари. Както пише самата тя: Целенасочено изследвам психологическата фотография през..

публикувано на 06.02.18 в 14:45
Петя Николова и Радостина Аврамова

Космос – загадката за деца и възрастни

Какво представлява космосът? Какви тайни крие той и какво място заемаме ние в него? Ако напишете „ космически предизвикателства “ в Google, бързо ще намерите отговора на тези други любопитни въпроси. Източникът на информация е първата у нас образователна..

публикувано на 02.02.18 в 14:40