Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации

София – град на творческата икономика

Според изследване на Обсерватория по икономика на културата, столицата ни с основание може да бъде наречена София – град на творческата икономика. Какво означава това и какви са данните от изследването, които ни водят до този извод? Защо според..

публикувано на 17.12.18 в 14:35
Жюстин Томс и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия- най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план..

публикувано на 12.12.18 в 15:40

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в..

публикувано на 07.12.18 в 10:30
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали..

публикувано на 04.12.18 в 15:48
Валентин Дончевски

Търсещият художник – Валентин Дончевски

„Знаех и зная, че мога да интерпретирам с каквото и да било. Когато знаеш, че си душа, вмъкната в кожа, се чувстваш обсебен и ограничен и търсиш изход и търсиш спасение от капана, наразбирайки неговата необходимост…“ „Самоучител“, В. Дончевски..

публикувано на 03.12.18 в 16:30

Националната ни галерия – комисионер на 58-то Венецианско биенале

Благодарение на Министерство на културата и лично на министър Боил Банов България ще участва на 58-то издание на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2019 година. Художниците се надяват   най-накрая това участие от сега нататък да се..

публикувано на 03.12.18 в 13:05
Христина Ташева със съпруга си Едвин Столк

Христина Ташева: Добре е хората по-често да поставят под съмнение това, в което вярват

Христина Ташева е концептуална артистка, която от години живее и работи в Холандия. Нейната фотокнига „Във вярата е силата“ подхваща сериозните теми за българската идентичност, какво поражда страхът към чужденците, по какъв начин проблемите в граничния..

публикувано на 30.11.18 в 16:00
Представяне на романа „Пчели“ на естонския писател Меелис Фриедентал в литературен клуб „Перото“

„Пчели“ – европейски роман с естонски привкус

Меелис Фриедентал е завършил университетите в Тарту и в Хайделберг. Защитава докторска степен в Тартуския университет през 2008 г. Работи в Университетската библиотека в Тарту и в Колеж в Упсала - Швеция. Като автор на художествена литература се изявява с..

публикувано на 27.11.18 в 14:35
Част от корицата на книгата

За романа "Отивам си е възвратен глагол"

Тайе Селаси е родена през 1979 г. в Лондон, в семейството на нигерийка и ганаец. Израства близо до Бостън, впоследствие живее в Ню Йорк, Рим и Берлин, а понастоящем – в Лисабон. Не обича да я питат откъде е.  Предпочита да изброи градовете, където..

публикувано на 26.11.18 в 15:09

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и..

публикувано на 23.11.18 в 13:06