Време и половина

от понеделник до петък
от 14.00 до 14.30 часа


Всекидневно културно – публицистично предаване, което насочва вниманието на слушателите към конкретни теми, истории, проблеми и житейски разкази, които са важни за средата, в която живеем. Търси причините за културните факти, появата на съвременни явления и тяхното значение. Репортажи от знакови за културата места, богат звуков материал, дискусии, мнения, интерпретации, портрети – това са само част от средствата, с които екипът реализира идеите си. Представя факти за съдбата на шедьоври на изкуството, личности от историята, непознати музейни експонати, градски разкази – акцентът е върху същественото и проблемното.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.
Публикации

Варна отново каза „ДА“ на анимацията

За 13-и път Варна каза „Да“ на анимационното кино. През изминалата седмица морската ни столица беше домакин на Световния фестивал на анимационния филм (СФАФ) . Фатално число, но не и фатално издание, шегуват се организаторите му. Фестивалът събра участници..

публикувано на 18.09.17 в 15:02

Елица Георгиева – кризата и хаоса на прехода бяха стимулиращи за младите хора

„Космонавтите само минават“ е заглавието на първия роман на българката Елица Георгиева. Книгата е писана на френски и веднага привлича вниманието на критиците. Получава наградата „Андре Дюбрьой“ – отличие за първи роман, написан с хумор и критично..

публикувано на 16.09.17 в 09:15

Първата цигулка на Лисабон – Велияна Йорданова

След като проф. Пламен Джуров направи списък във фейсбук на българските концертмайстори извън страната, се оказа, че родните филхармоници, заели най-важната позиция в оркестрите след диригента, са изключително много по света. Според някои музиканти, нашите..

публикувано на 13.09.17 в 15:30
Мария Касимова, Горан Атанасов и Деси Нико (отляво надясно)

Близки срещи с разказвачи

С времето разбираш колко важни са срещите в живота ти. Отново с времето разбираш, че макар и важни, срещите отминават, но чувствата, изпитани по време на този емоционален сблъсък, остават. 33-тото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ сблъска в..

публикувано на 11.09.17 в 14:45
Част от корицата на книгата „Моят живот в киното“ на Тед Кочев

Тед Кочев и изкуството да се обърнеш без гняв назад

Уилям Теодор Кочев. Или по-известен като Тед Кочев – канадски режисьор от български произход. Роден в Торонто. Потомък на български емигранти – баща му идва от Пловдив, а майка му бяга със семейството си от Македония във Варна, а след това и в Канада, след..

публикувано на 08.09.17 в 09:25
„Джазаница“: Владко Кърпаров (саксофон), Димитър Льолев (саксофон), Борис Таслев (контрабас), Людмил Крумов (китара), Борислав Петров (барабани) и Антони Дончев (пиано) - гост.

Този разговор не е за музика

Музиката и нейното случване – това е основата, върху която заляга нашето „Време и половина“ този път. То разказва историята на музиканти, които обединяват различни стилове, за да създадат собствено звучене. Такива като необичайните джазмени от „Джазаница“ и..

публикувано на 07.09.17 в 16:05
Георги Струмски

Мемоарна книга на Георги Струмски

Как днес четем миналото през личните спомени, през мемоарната литература? Каква представа си създаваме за духа на отминалото време? Различни по форма – записки, спомени, анкети и интервюта, мемоарните книги ще съставят общата картина на миналото за..

публикувано на 05.09.17 в 17:34

КиноLove на лов за филми на „Аполония“

Срещали сме ви с тях и преди. Не за друго, а просто защото тяхната страст към киното ни зареди. Може би, подобно на нас, и вие вече се стараете да не затваряте очи щом видите екран, разкриващ хиляди къси тайни и мечти. Така действа тяхното лятно кино турне..

публикувано на 05.09.17 в 12:25

„Class“ или уроците, които всеки от нас трябва да научи

Той е най-добрият учител по актьорско майсторство в Ню Йорк. Тя е млада и популярна филмова звезда. Те заедно обаче – колкото различни, толкова и еднакви – са част от един житейски урок. Този за смисъла. Смисълът в живота, в изкуство, в театъра. Именно..

публикувано на 05.09.17 в 11:35
Столина Добрева

Приемствеността съхранява Националното музикално училище

Националното музикално училище „Любомир Пипков“ запазва и до днес традициите от повече от вековната си история. От него започват своя път редица световноизвестни днес музиканти, в него са преподавали изключителни педагози. Свързваме го с имената на..

публикувано на 01.08.17 в 13:23