В. Тодоров: Нашата икономика прегрява, защото няма достатъчно работници

БГНЕС

Едрият бизнес не само не отстъпва от искането за облекчаване на условията за внос на работници от страни извън Европейския съюз, но настоява да не се слагат ограничения за икономическите сектори, в които могат да бъдат наемани. Ако не бъдат предприети спешни мерки, това ще има фатални последици за нашата икономика, предупреди Веселин Тодоров от Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на форум за бизнес климата в страната.
 
Нашата икономика прегрява, защото няма достатъчно работници - това вдига заплатите; това отказва инвеститорите, защото няма как да дойдеш в една държава да инвестираш, в която няма работници. Това убеждава българските предприемачи да изнасят своя биьзнес и те масово го правят и това скоро ще ни доведе до срив на нашата икономика, така че ние сме наистина в сферата на зоната на прегряването, а то може да бъде предотвратено единствено и само с внос на работници - не бих казал качествени, не бих казал откъде, а просто работници, добави Тодоров.


Миналата седмица депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха предложения за улесняване на достъпа на чужденци от страни извън Евросъюза до българския пазар на труда. В момента работниците в дадена фирма, които са граждани на трети страни, не могат да надхвърлят 10% от общия брой на заетите в нея. Предложението на депутатите е таванът да се вдигне на 20%. Ако фирмата е с персонал под 250 души и оборот под 100 млн лв. - до 35%.

Още от категорията

Низходяща ревизия на данните за британския икономически растеж в края на 2017 година

В края на 2017-а година британската икономика нарасна с по-слабо от първоначалната оценка темпо, като за цялата изминала година икономката на Обединеното кралство отбеляза най-слабата си експанзия от 2012-а насам въпреки набиращият скорост растеж в световен план, показват низходящо ревизирани данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 22.02.18 в 12:59

По-рязко от очакваното избледняване на бизнес еуфорията в Германия през февруари

Бизнес доверието в Германия отбеляза през февруари малко по-рязко от очакваното отстъпление от рекордния връх, достигнат в началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo, което обаче все още предполага, че водещата европейска икономика е на път да отбележи нов солиден растеж и през първото тримесечие на настоящата..

публикувано на 22.02.18 в 12:06

Гръцките държавни облигации поскъпват, след като "Мудис" повиши кредитния рейтинг на страната

Агенция "Мудис" повиши в сряда вечерта дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция с два пункта до "В3" от "Саа2" и запази позитивна перспектива, тъй като вярва, че страната ще приключи успешно своята трета спасителна финансова програма и ще успее да се върна на пътя на самофинансиране на дълговите пазари. Кредитната агенция също така отбеляза,..

публикувано на 22.02.18 в 11:36

Достъпно обучение за кредити, банки, криптовалута за учениците до края на април

Висшето училище по застраховане и финанси започва безплатна Финансова академия за ученици между 10 и 12 клас. Образователните уроци, които ще се провеждат в сградата на университета, започват на 22 февруари и ще продължат до края на април. Целта им е да дадат възможност на учениците да се запознаят още на гимназиален етап с важни елементи от..

публикувано на 22.02.18 в 11:34

Отслабване на позитивните бизнес нагласи във Франция през февруари

През февруари общото бизнес доверие във Франция отбелязва известно влошаване за втори пореден месец, но оставане недалеч от неговия 10-годишен връх от декември 2017-а година, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, се понижи през февруари до..

публикувано на 22.02.18 в 11:06

Висш германски съд решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната

Най-висшият административен съд на Германия в Лайпциг ще решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната, като се произнесе по въпроса дали градовете на най-големия европейски пазар на автомобили могат да забранят моторните превозни средства, които силно замърсяват околната среда, съобщава агенция Ройтерс. Автомобилите..

публикувано на 22.02.18 в 09:57

Активите на инвестиционните фондове в България достигат 3,5 млрд. лева в края на 2017-а

Към края на 2017 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3 573 млн. лева, съобщава БНБ.  Техният размер нараства на годишна база с 25.3 на сто. Като процент от Брутния вътрешен продукт общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към..

публикувано на 22.02.18 в 09:36