Над 500 души са завършили курсове за планински водачи през последните 15 години

Снимка: БГНЕС


Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ е създадена преди 20 години, а от 15 години професията планински водач съществува официално у нас. Професионалните планински водачи, завършили курсовете, са около 500 - 600 души. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Асоциацията  Орлин Чачановски:

Това е една професия, която дава много предимства. Работи се сред природата, на различни места, с различни хора. Планинският водач трябва да може и да спасява, да оказва помощ, да бъде и екскурзовод, да обяснява всичко, което се вижда по пътя или всичко, за което бъде попитан, свързано с историята, географията, етнографията, с биоразнообразието. Той трябва да бъде и психолог… Планинският водач е човекът, който да преведе група хора от точка А до точка Б, да ги преведе безопасно и те да изпитват удоволствие от това, че са били в планината.

Българите все повече търсят водачи, предимно за непознати места и за такива, които са по-трудни за преминаване. Планината е изключително разнолика и може да се промени във всеки момент, така че човек трябва да е изключително подготвен, предупреди Чачановски:

България е една от държавите в света с най-добри туристически маркировки – хиляди километри. Тази добра маркировка донякъде и подвежда хората. Те си мислят, че след като има маркировка, няма проблеми. Но проблемите възникват там, където маркировката се загуби, когато се случи нещо непредвидено… Тогава вече те разбират необходимостта с тях да има професионалисти.

Един от проблемите пред водачите е, че нямат право да откажат да вземат на поход хора, платили за услугата, дори и те да имат някакви здравословни или други проблеми, допълни Чачановски:

Затова казвам, че водачът трябва да бъде много добър психолог, за да може така да постави нещата, че без да накърнява човешките права на когото и да било, ако се налага да промени маршрута или да направи хората такива, че да не минават по този маршрут.

Професията е регламентирана в няколко закона, но самото обучение за професионални планински водачи изисква минимум средно образование, а обучението трябва да е минимум 960 учебни часа. За да се практикува официално професията водачът трябва да е вписан в Националния туристически регистър, който се поддържа от Министерство на туризма. За съжаление обаче има и самозванци, призна Чачановски и призова туристите да проверяват водачите си в регистъра към Националната агенция за професионално образование и обучение и в Националния регистър към министерство.


Още от категорията
проф. Люк Монтание

Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание участва в международен научен форум в София

За шести път София става домакин на авторитетната Международна научна конференция “Физика, химия и биология на водата”. В 13-тото издание на световния форум, с програма от днес до неделя включително, участие ще вземат 200 учени от цял свят, посветили работата си на тази тема. В конференцията ще участва и Нобеловият лауреат проф. Люк..

обновено на 18.10.18 в 09:02

Жертвите на нападението в Керч станаха 20

Жертвите на вчерашното въоръжено нападение срещу политехническия колеж в град Керч на полуостров Крим вече са 20, съобщиха местните власти. Вече са известни имената на всички загинали. Единайсет от жертвите са непълнолетни. Седем от ранените остават в крайно тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова. Разследващите..

обновено на 18.10.18 в 09:01

Връчват наградите "Любим лекар" от област Благоевград

Над 250 номинации за конкурса „Любим лекар“ на 2018 година направиха пациенти от област Благоевград чрез онлайн гласуване в Радио Благоевград. Инициативата е на колегите от медията и Регионалната лекарска колегия, която също ще излъчи своя фаворит. Церемонията по обявяване на резултатите и награждаването на „Лекар на годината“ ще бъде..

публикувано на 18.10.18 в 08:25
Кременик

Курбан за здраве и празник организират в село Кременик при параклиса "Св. Лука"

Курбан за здраве и празник организират днес в малкото дупнишко село Кременик при параклиса "Св. Лука", изграден върху манастир от 16 век, обяви архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Параклисът е изграден със спомоществования и доброволен труд на хора от селото и собственици на имоти от столицата. Според..

публикувано на 18.10.18 в 08:20

Ключови дела в съдилищата

Днес в първоинстанционния спецсъд продължават делата за корупция срещу кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, както и за бартера с турските ваксини - срещу ексздравния министър Петър Москов. В Софийския градски съд са поредните разпити по делото за убийството в „Борисовата градина“, подсъдим е 21-годишният Йоан Матев.

публикувано на 18.10.18 в 07:46

Спецсъдът решава за четиримата обвинени в трафик на културно-исторически ценности

Апелативният специализиран съд ще решава да останат ли за постоянно в ареста четиримата обвиняеми за участие в организирана престъпна група за търговия с културно-исторически ценности. Те бяха задържани при опит да продадат за 2 милиона евро античен златен венец. Сред тях е и служителят на ДАНС Недко Добчев. Според прокуратурата, именно той е..

публикувано на 18.10.18 в 07:00

Преглед на печата

„ОЛАФ може да провери и ремонта на "Граф Игнатиев"“, пише на първата страница на вестник "Сега". Колкото повече наближава времето за пускане на трамваите по улицата в ремонт - "Граф Игнатиев" – в началото на ноември, толкова повече изпъкват строителните неуредици около обекта, допълва изданието. Вестникът пише още, че разследване на гражданската..

публикувано на 18.10.18 в 06:35