Над 500 души са завършили курсове за планински водачи през последните 15 години

Снимка: БГНЕС


Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ е създадена преди 20 години, а от 15 години професията планински водач съществува официално у нас. Професионалните планински водачи, завършили курсовете, са около 500 - 600 души. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Асоциацията  Орлин Чачановски:

Това е една професия, която дава много предимства. Работи се сред природата, на различни места, с различни хора. Планинският водач трябва да може и да спасява, да оказва помощ, да бъде и екскурзовод, да обяснява всичко, което се вижда по пътя или всичко, за което бъде попитан, свързано с историята, географията, етнографията, с биоразнообразието. Той трябва да бъде и психолог… Планинският водач е човекът, който да преведе група хора от точка А до точка Б, да ги преведе безопасно и те да изпитват удоволствие от това, че са били в планината.

Българите все повече търсят водачи, предимно за непознати места и за такива, които са по-трудни за преминаване. Планината е изключително разнолика и може да се промени във всеки момент, така че човек трябва да е изключително подготвен, предупреди Чачановски:

България е една от държавите в света с най-добри туристически маркировки – хиляди километри. Тази добра маркировка донякъде и подвежда хората. Те си мислят, че след като има маркировка, няма проблеми. Но проблемите възникват там, където маркировката се загуби, когато се случи нещо непредвидено… Тогава вече те разбират необходимостта с тях да има професионалисти.

Един от проблемите пред водачите е, че нямат право да откажат да вземат на поход хора, платили за услугата, дори и те да имат някакви здравословни или други проблеми, допълни Чачановски:

Затова казвам, че водачът трябва да бъде много добър психолог, за да може така да постави нещата, че без да накърнява човешките права на когото и да било, ако се налага да промени маршрута или да направи хората такива, че да не минават по този маршрут.

Професията е регламентирана в няколко закона, но самото обучение за професионални планински водачи изисква минимум средно образование, а обучението трябва да е минимум 960 учебни часа. За да се практикува официално професията водачът трябва да е вписан в Националния туристически регистър, който се поддържа от Министерство на туризма. За съжаление обаче има и самозванци, призна Чачановски и призова туристите да проверяват водачите си в регистъра към Националната агенция за професионално образование и обучение и в Националния регистър към министерство.


Още от категорията

До края на годината трябва да е готова новата методика за психотестовете на шофьорите

До края на годината трябва да е готова новата методика за изследване на психологическа годност на шофьорите. Това заяви в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Росица Рачева от БАН, която работи по проекта за повишаване на нивото на пътната безопасност. От Института за изследване на населението и човека ще предоставят и профил на рисковия шофьор: "Всеки..

публикувано на 15.08.18 в 05:17
Остров Света Анастасия

С песни, танци и поезия ще бъде отбелязан празникът на остров Света Анастасия

С песни, танци и поезия ще бъде отбелязан празникът на остров Света Анастасия край Бургас. Очакват се много посетители, а от общината са предвидили наистина разнообразна програма.  Подготвили сме незабравимо преживяване за всички, които решат да станат островитяни в този ден, съобщи управителят на Острова Павлин Димитров: "Ще имаме група, която ще свири..

публикувано на 15.08.18 в 05:11

Откриват творчески център на калоферската дантела

В Калофер ще бъде открит творчески център на прочутата калоферска дантела. Неин първообраз е брюкселската дантела, донесена в подбалканския град още в края на 19-и век.  Занаятът, превърнал се в изкуство, се развива след 1910 година, когато в девическия манастир "Успение Богородично" се открива първото и единствено в страната дантелено училище. През..

публикувано на 15.08.18 в 04:37
Паметникът на Асеневци

18 деца се включиха в първата школа по фотография във Велико Търново

18 деца се включиха в първата школа по фотография, която се проведе това лято във Велико Търново. Инициативата приключва с фотоизложба и детски празник тази вечер до паметника "Асеневци".  Децата снимаха с фотоапарати сюжети от стария град на Велико Търново. Организатор на първата детска школа по фотография в старата столица е професионалният..

публикувано на 15.08.18 в 04:04

Несебър отбелязва своя празник

Несебър отбелязва днес своя празник. Десетки хиляди туристи се очаква да се посетят Стария град и да се включат в тържествата.  Празникът на Несебър от години се е превърнал в успешен туристически продукт, което се доказва със силния интерес към него, съобщи кметът на общината Николай Димитров: "Има и от България, и руснаци, които си правят резервации..

публикувано на 15.08.18 в 04:02

В с. Нов Чифлик изграждат нов храм

Нов храм  - "Успение на св. Богородица" градят от 2010 год. в кюстендилското с. Нов чифлик. Параклисът на около 60 кв. метра е издигнат, покрит и измазан, изписан е и входът му. В кюстендилската галерия беше показана иконата Божията майка, предназначена за новата църква.  Иконата изографисал учителят живописец от Кюстендил Евгени Серафимов. Помолила..

публикувано на 15.08.18 в 03:56

Земеделската земя в Плевенско поскъпва

В Плевенско се наблюдава поскъпване на земеделската земя.  Средната цена на един декар земеделска земя в област Плевен през 2017 година достигна 949 лева за декар, сочи статистиката. В сравнение с 2016 г. увеличението е с близо една пета. Най-висока е цената на земеделската земя в община Долна Митрополия - 1104 лева за декар, а най-ниска в..

публикувано на 15.08.18 в 03:48