Над 500 души са завършили курсове за планински водачи през последните 15 години

Снимка: БГНЕС


Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ е създадена преди 20 години, а от 15 години професията планински водач съществува официално у нас. Професионалните планински водачи, завършили курсовете, са около 500 - 600 души. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Асоциацията  Орлин Чачановски:

Това е една професия, която дава много предимства. Работи се сред природата, на различни места, с различни хора. Планинският водач трябва да може и да спасява, да оказва помощ, да бъде и екскурзовод, да обяснява всичко, което се вижда по пътя или всичко, за което бъде попитан, свързано с историята, географията, етнографията, с биоразнообразието. Той трябва да бъде и психолог… Планинският водач е човекът, който да преведе група хора от точка А до точка Б, да ги преведе безопасно и те да изпитват удоволствие от това, че са били в планината.

Българите все повече търсят водачи, предимно за непознати места и за такива, които са по-трудни за преминаване. Планината е изключително разнолика и може да се промени във всеки момент, така че човек трябва да е изключително подготвен, предупреди Чачановски:

България е една от държавите в света с най-добри туристически маркировки – хиляди километри. Тази добра маркировка донякъде и подвежда хората. Те си мислят, че след като има маркировка, няма проблеми. Но проблемите възникват там, където маркировката се загуби, когато се случи нещо непредвидено… Тогава вече те разбират необходимостта с тях да има професионалисти.

Един от проблемите пред водачите е, че нямат право да откажат да вземат на поход хора, платили за услугата, дори и те да имат някакви здравословни или други проблеми, допълни Чачановски:

Затова казвам, че водачът трябва да бъде много добър психолог, за да може така да постави нещата, че без да накърнява човешките права на когото и да било, ако се налага да промени маршрута или да направи хората такива, че да не минават по този маршрут.

Професията е регламентирана в няколко закона, но самото обучение за професионални планински водачи изисква минимум средно образование, а обучението трябва да е минимум 960 учебни часа. За да се практикува официално професията водачът трябва да е вписан в Националния туристически регистър, който се поддържа от Министерство на туризма. За съжаление обаче има и самозванци, призна Чачановски и призова туристите да проверяват водачите си в регистъра към Националната агенция за професионално образование и обучение и в Националния регистър към министерство.


Още от категорията
Стотици зрители с интерес наблюдаваха изпълненията на музикални състави на БНР на сцена до НДК в София.

Слънце грейна за празничната програма до НДК в Деня на славянската писменост с участието на музикални състави на БНР

Слънцето грейна за концерта на Българското национално радио в Деня на славянската писменост. Облаците се скриха и дъждът спря до НДК в София за началото на празничната програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. В присъствието на стотици граждани на сцена в парка зад Двореца зрители в 17..

обновено на 24.05.18 в 18:00

България почита делото на Светите братя Кирил и Методий

България чества създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий. В  София  президентът Румен Радев се присъедини към традиционното празнично шествие за Деня на буквите и произнесе слово пред Националната библиотека. Многолюдно празнично шествие за 24 май премина през центъра на  Варна . 70 блока от 47..

обновено на 24.05.18 в 17:46

В Плевен изпълниха 65 автентични български хора

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост близо 300 непрофесионални танцьори направиха в Плевен опит за рекорд на Гинес. Те изпълниха 65 автентични български хора, а целта е светът да види красотата на нашите танци. "Този рекорд е уникален, защото за първи път се прави опит да бъдат показани 65 хора , а не се цели масовост на..

публикувано на 24.05.18 в 17:31
Главният следовател Фред Вестербеке зад остатък от ракетата, за която се твърди, че е свалила малайзийския боинг в Източна Украйна през 2014 г., на пресконференцията в холандския град Буник.

Ракета, дошла от руска част, свалила малайзийския боинг в Украйна

Ракетата, с която малайзийски пътнически самолет беше свален над Източна Украйна през 2014 г., е изстреляна от установка на руската армия, обявиха днес за първи път разследващите инцидента, предаде агенция Франс прес. Съвместният следствен екип „стигна до заключението, че установката „Бук“, свалила полет МН17, е дошла от 53-та зенитна..

обновено на 24.05.18 в 16:30

Църква в карнобатското село Искра беше реконструирана по инициатива на мюсюлманин

Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в карнобатското село Искра беше реконструирана по инициатива на мюсюлманин – строителният предприемач Турхут Исмаил. Той се захваща със задачата да възстанови храма в родното си село, а парите за това идват по европрограма: "Господ, той е един за всички. Какво значение има дали е църква, джамия?"..

публикувано на 24.05.18 в 15:49

Премиерите на България и Македония заедно на гроба на св. Константин-Кирил Философ в Рим

Премиерът Бойко Борисов поздрави българския народ по случай Деня на българската просвета и култура от базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Там през IX век славянският език е обявен за литургичен и са били осветени български църковни книги.  За първи път българската и македонската делегация почетоха заедно паметта на Светите братя Кирил и..

обновено на 24.05.18 в 15:22

Първи празник на буквите в българското училище в Тбилиси, Грузия

Първи празник на буквите в българското училище в Тбилиси, Грузия. Това е първата учебна година за училището. То се намира в посолството на България в Грузия. Идеята на самото училище беше да бъде и един културен център и средище, където да се срещат на всякакъв вид мероприятия българите, обясни журналистът Емил Спахийски в интервю за..

публикувано на 24.05.18 в 15:05