Над 500 души са завършили курсове за планински водачи през последните 15 години

БГНЕС


Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ е създадена преди 20 години, а от 15 години професията планински водач съществува официално у нас. Професионалните планински водачи, завършили курсовете, са около 500 - 600 души. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Асоциацията  Орлин Чачановски:

Това е една професия, която дава много предимства. Работи се сред природата, на различни места, с различни хора. Планинският водач трябва да може и да спасява, да оказва помощ, да бъде и екскурзовод, да обяснява всичко, което се вижда по пътя или всичко, за което бъде попитан, свързано с историята, географията, етнографията, с биоразнообразието. Той трябва да бъде и психолог… Планинският водач е човекът, който да преведе група хора от точка А до точка Б, да ги преведе безопасно и те да изпитват удоволствие от това, че са били в планината.

Българите все повече търсят водачи, предимно за непознати места и за такива, които са по-трудни за преминаване. Планината е изключително разнолика и може да се промени във всеки момент, така че човек трябва да е изключително подготвен, предупреди Чачановски:

България е една от държавите в света с най-добри туристически маркировки – хиляди километри. Тази добра маркировка донякъде и подвежда хората. Те си мислят, че след като има маркировка, няма проблеми. Но проблемите възникват там, където маркировката се загуби, когато се случи нещо непредвидено… Тогава вече те разбират необходимостта с тях да има професионалисти.

Един от проблемите пред водачите е, че нямат право да откажат да вземат на поход хора, платили за услугата, дори и те да имат някакви здравословни или други проблеми, допълни Чачановски:

Затова казвам, че водачът трябва да бъде много добър психолог, за да може така да постави нещата, че без да накърнява човешките права на когото и да било, ако се налага да промени маршрута или да направи хората такива, че да не минават по този маршрут.

Професията е регламентирана в няколко закона, но самото обучение за професионални планински водачи изисква минимум средно образование, а обучението трябва да е минимум 960 учебни часа. За да се практикува официално професията водачът трябва да е вписан в Националния туристически регистър, който се поддържа от Министерство на туризма. За съжаление обаче има и самозванци, призна Чачановски и призова туристите да проверяват водачите си в регистъра към Националната агенция за професионално образование и обучение и в Националния регистър към министерство.


Още от категорията

Авторитетът на родителите в семейството пада, показва проучване на синдикат "Образование"

Авторитетът на родителите в семейството пада - това е основният извод от национално изследване за ролята на родителя във възпитанието на децата. Проучването е направено от синдикат „Образование“ към конфедерацията на труда "Подкрепа". В изследването се акцентира на повишаването на домашното насилие и ниските нива на уважение на детето към родителите,..

публикувано на 23.02.18 в 14:35
Жителите често разглеждат и обсъждат проектите върху картата

Бъдещият Източен парк засяга земи на жители в Горубляне

Върху землището на кв. Горубляне ще се изгражда парк „Изток“ . Проектът обхваща значителна неурегулирана досега територия. В бъдещия парк се предвидени различни „функционални активности“. Ще се намира в близост до гъсто населени жилищни квартали в административните граници на район „Младост“. Жители на Горубляне обаче настояват да бъдат..

публикувано на 23.02.18 в 14:21
Жени Начева

Вътрешна проверка в НЗОК ще установи какви са задълженията към чуждестранни фондове

Разпоредена е вътрешна проверка в Здравната каса, която да установи колко точно са просрочените задължения към чуждите клиники и колко е общият размер на задълженията към чужди фондове от страна на касата. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК  Жени Начева след извънредното заседание на надзора. Начева заяви, че няма да има проблем с..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

„Балканска пролет в Бяло и Червено“ подготвят българите в Милано

На 25 февруари Музеят на културите по света в Милано ще бъде домакин на „Балканска пролет в Бяло и Червено“. Започнал преди пет години като лаборатория за изработване на мартеници в Българското училище в италианския град, постепенно празникът, насочен към един от най-красивите български символи – мартеницата, разширява своите мащаби. Миналата..

публикувано на 23.02.18 в 13:33
От руското посолство в Буенос Айрес били иззети 16 пакета с общо почти 400 кг кокаин.

Аржентина осуети трафик на 400 кг кокаин в руска дипломатическа пратка

След сигнал от руския посланик в Буенос Айрес аржентинската полиция конфискува близо 400 кг кокаин от мисията и арестува няколко членове на банда за разпространение на наркотици, предаде БГНЕС. Министърът по сигурността на Аржентина Патрисия Булрич заяви на пресконференция, че наркотиците, открити в прилежаща на посолството сграда, са с цена..

публикувано на 23.02.18 в 13:32

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Държавата и институциите трябва да помислят да се създаде  специален фонд за хората с увреждания Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора...

публикувано на 23.02.18 в 13:10

Протестите на надзирателите в затворите и служителите на съдебната охрана продължават

Продължават протестите на надзирателите в затворите и служителите на съдебната охрана. Те настояват за увеличаване на възнагражденията им и приравняването им към това в МВР, както и увеличаване на щатните бройки. На пореден едночасов протест излязоха надзирателите от Старозагорския затвор. Те са категорични, че няма да отстъпят от нито едно свое искане...

публикувано на 23.02.18 в 12:53