Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов провал на преговорите за правителство на Северна Ирландия

Арлийн Фостър, лидерката на Демократичната юнионистка партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надеждите за възстановяване на управлението в Северна Ирландия бяха попарени след като лидерът на юнионистите Арлийн Фостър оттегли партията си от преговорите за подялбата на властта.

Поредният провал на преговорите в Белфаст означава, че 13-месечното чакане за политическо решение на управленската криза ще продължи. Повече от година провинцията, кото е без правителство и парламент, се управлява от цивилни служители.

Арлийн Фостър каза, че перспективата за въстановяване на споразумението за подялбата на властта е минимална и определи като „неуспешни“ преговорите с националистите от „Шин Фейн“. Тя допълни, че остават „сериозни и значителни“ разногласия между нейната Демократична юнионистка партия и „Шин Фейн“, особено по въпроса за признаването на ирландския език за официален.

Наблюдателите определиха новината като „шамар“ за Тереза Мей, която посети Северна Ирландия в понеделник с призив към партиите за „последен напън“ за сформиране на изпълнителен орган.

Северноирландският лидер на „Шин Фейн“ Мишел О’Нийл заяви, че нейната партия е постигнала принципно спорзумение с юнионистите, но те в последствие са отказали да го финализират.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна