Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обвини Радев във "вероломно нападение" срещу правителството

| обновено на 15.02.18 в 19:24
Премиерът Бойко Борисов реагира на думите на президента Румен Радев на специално свикан брифинг на летище София
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че атаките на президента Румен Радев по негов адрес, са "вероломно нападение върху правителството без никакъв повод" в ескалация на задочния спор между двамата държавници:

Вероломно нападение върху правителството без никакъв повод. Считам, че един държавен глава, един президент на всички българи не е редно да дава такива оценки и да взема такава явна страна към неговата партия БСП. 

Не може вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат Народния съд, или считат, че това е нещо добро – да се избият хиляди българи без съд и присъда като кучета в лагерите, и да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните – и за другите

Ако иска да прави партия, да каже! В противен случай не е честно уж неутралната президентска институция да взима такава страна и да се насочва срещу едно правителство, демократично избрано, коалиционно. 

Борисов отрече да има бизнес с депутата от ДПС Делян Пеевски и призова Радев, ако има данни за това, да ги предаде на прокуратурата: Сега разчитам, че ще извади всички разработки за тези месеци  и за контрабанда, и за какво ли не, и за Пеевски, по които са работили през тези месеци, и да ги предаде в прокуратурата.

Ако, разбира се, аз съм замесен – аз категорично казвам, че по никакъв начин не съм замесен, освен своята толерантност към опозицията, която и да е тя, ще отговарям за делата си. Категорично твърдя, че това не е вярно, заяви Борисов на специално свикан брифинг, преди да отпътува за Мюнхен, където ще участва в ежегодната Конференция по сигурността.

Премиерът каза още, че ДПС е единствената партия, която никога не е подкрепяла на избори ГЕРБ:

Само преди една година изцяло ДПС подкрепи президента Радев. Това са фактите, това не е клевета, заяви Борисов, коментирайки думите на държавния глава, и допълни, че може също да задава контравъпроси:

"Колко струват изборите на президента Радев?", "Как се договори с ДПС за подкрепата им?", "С Делян Пеевски ли го направи?“ – Виждате ли как гадно звучи? Сега той да дава пресконференция и да обяснява, това добре ли е за държавата? Според мен – не!

Борисов не смята, че готвената среща ЕС Турция у нас е "поднасяне на шербет":

"Шербет" тук прозира малко, според мен, завист от това, че са се съгласили Европейският съюз и Турция да започнем преговори да се нормализират отношенията – това е само плюс за България. И да ти се даде такава възможност, също  отчитат, че България е една стабилна държава. 

По-рано през деня в четвъртък Радев нарече "груба манипулация" споменаваното от премиера в едно изречение на хора от президентската администрация и депутата от ДПС Делян Пеевски. В интервюто Борисов каза, че началникът на кабинета на президента Иво Христов навремето е работил за телевизия на Пеевски.

Господин Борисов получи коледен подарък с пълната безрезервна подкрепа от господин Доган. Партията на господин Борисов гласува единодушно внесения от господин Пеевски Закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски, той дължи отговори и на въпроси имал ли е срещи, и продължава ли да има среща с господин Пеевски? Имал ли е, и продължава ли да има общи бизнес интереси с господин Пеевски? Разпределял ли е, и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на господин Пеевски, каза Радев пред репортери.

Борисов определи интервюто си като "изключително добронамерено към президентската институция":

Внимателно прегледах всичко, което съм говорил. В нито един пункт не съм обидил президентската институция, президента Радев, и не съм си позволил да направя каквато и да е квалификация, освен да кажа, че заедно сме работили добре и заедно би трябвало да продължим да работим за стабилността и успеха на България. 

Много пъти за българските телевизии не се знае реалният собственик. Дори и на най-големите някой път. Ако са се почувствали засегнати, че съм казал, че зад Би Би Ти по това време е стоял Пеевски, а всъщност се окаже че е г-н Манджуков цялото ми уважение към него, той е оръжеен търговец от военнопромишления комплекс също би трябвало да се зададе въпросът: "Как така от тази телевизия, този човек на шефа на военновъздушните сили, ставайки президент, му става началник кабинет без достъп до класифицирана информация?". Това нито е компромат, нито обида – елементарен въпрос.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна