Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Не приемам критиката на президента за забавяне на модернизацията на армията

Левски ни учеше, че трябва да разчитаме на себе си, на своята чест, за да я има България, подчерта министърът на отбраната в словото си на церемонията за 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата в Карлово

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не приема критиката на президента за забавяне на модернизацията на армията. По думите му, модернизацията е забавена от 27 години, когато са правени неизгодни сделки за стотици милиони. Сега, когато предстои в бъдещите проекти да бъдат вложени 3 и половина милиарда лева, ще се действа много внимателно, за да не се допуснат грешки, подчерта министър Каракачанов и допълни: 

Ако бяха купувани тези въоръжения, които ни трябват, а не да харчим стотици милиони долари за техника, която сега стои в хангарите, а не лети, защото, когато са сключвани договорите, дори никой не си е направил усилието в този договор поддръжката на това въоръжение да става в България. И това е едно от условията, които ние поставяме по отношение на самолетите – това ще бъде едно от условията, които ще изпратим на фирмите, които са проявили интерес – част поне от поддръжката, най-необходимата поддръжка, да може да се прави в нашите авиационно-ремонтни заводи, които са към Министерството на отбраната.

По отношение на бронираната машина – идеята е да се сглобяват в България, за да може да си ги поддържаме по-лесно, същото е и за корабите. Така че трябва да се пипа умно, без да се бърза. В края на краищата става въпрос общо за трите проекта за една сума, която е над три милиарда и половина. Това е сметката в армията и не приемам подобни критики. 

Красимир Каракачанов направи изявлението си в Карлово, където участва във възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Левски. Във церемонията участваха представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Пред паметника на Апостола на Свободата бяха поднесени венци и цветя.

145 години след гибелта на Апостола можем да кажем, че е единственият българин, за когото никой не си позволи да каже лоша дума, единственият, когото поколения българи смятаха и смятат за светец, подчерта в словото си министърът на отбраната.

Да си спомняме по-често заветите на Васил Левски и да не забравяме казаното от него, призова още в словото си пред присъстващите на церемонията Красимир Каракачнов:

Десетилетия наред от Левски се използваха само части от неговите изречения – колко той е бил проевропейски, колко той е бил демократичен, как ето в бъдеща България всички сме щели да живеем равно. Но той казва – "...и турци, и евреи, и всякакви други, ако зачитат закона наравно с българите". Той не предвиждаше някой да има повече права за сметка на друг. Той не чакаше някой друг да ни даде акъл какво да правим и как да развиваме държавата си, и говореше, че ако сме единни и задружни, ще устоим на най-силната стихия. Той ни учеше, че трябва да разчитаме на себе си, на своята чест, за да я има България и не чакаше някой отнякъде да му дава или на дава съвети за закони, за норми на поведение или морал, защото морала го носеше той и ни го завеща.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени