Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сделка за 185 милиона евро

"Нова телевизия" сменя собственика си

Шведската MTG продава акциите си на фонда PPF на най-богатия чех

Кадър от съобщението за сделката в сайта на "Модърн таймс груп".

Мажоритарният собственик на "Нова телевизия" – шведската "Модърн таймс груп“ (MTG), съобщи в понеделник, че е подписала споразумение за продажба на своите 95% акции в „Нова броудкастинг груп“ в България на инвестиционната компания PPF, контролирана от чеха милиардер Петър Келнер за 185 млн. евро.

Компанията посочва, че сделката подлежи на одобрение от регулаторни органи, поради което очаква финализиране на сделката през първата половина на годината.

Шведската MTG влезе на пазара в България през 2007 г., инвестирайки в „Болкан медия груп“, която управляваше тв каналите "Диема“, а през 2008 г. придоби „Нова телевизия“ за 620 млн. евро.

В съобщението за сделката се посочва, че "Нова" е най-голямата частна медийна група в България, като обхваща 7 тв канала и 19 онлайн бизнеса, които са генерирали продажби за почти 100 млн. евро и почти 19,7 млн. евро оперативни приходи през 2017 г..

Купувачът на „Нова“ – инвестиционната група PPF („Първи приватизационен фонд“), има вложения в различни сфери, включително банкови, финансови услуги, телекомуникации, недвижими имоти и биотехнологии. Според съобщението на MTG тя работи в Европа, чак до Русия, в САЩ и в Азия, като активите ѝ в средата на 2017 г. възлизали на 35 млрд. евро.

PPF се контролира от Петър Келнер (53 г.) – най-богатият чех, чието състояние „Форбс“ изчислява на $11,4 млрд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна