Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Панорама на филмите, отличени с наградата на София


От днес до 25-и в "Червената къща" столичани могат безплатно да гледат филми по време на Панорамата на филмите, отличени с наградата на София. Режисьорът Адела Пеева, която е организатор на събитието, обясни:

Поредицата от филми включва 15 наградени филма от 2000-та година досега. С тази панорама ние целим да популяризираме едно изключително важно събитие каквото е ежегодното връчване на наградата на Столична община за изкуство и култура, а киноизкуството е една от областите, в която се награждават хубави и известни български филми. Освен това ние искаме да популяризираме и тези филми. По този начин ние ще покажем не само филмите, но да имат възможност хората да разберат повече и да знаят, че всяка година на Празника на град София се връчват такива престижни награди.

Панорамата започва с филма "Кметът" на самата Адела Пеева:

Ние сме сърежисьори с Антоний Дончев и това е филм за най-успешния кмет на София – инж. Иван Иванов. Най-дълго управлявалият също кмет 10 години и 20 дни. По негово време София я наричали Малкият Брюксел, Виена на Балканите и това е филм за неговата драматична, изпълнена с превратности съдба, тъй като след 9-и септември той е съден от Народния съд и независимо, че е в затвора той продължава да помага да се завърши най-великото му дело - изграждането на Рилския водопровод.

Другите два филма, които могат да се видят днес, са "Мост към Кристо" за инсталацията "Плаващите кейове", както и "Възстановка" - творба за разрушеното Писателско кафене.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени