Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно първенство по ски събира журналисти от над 30 държави в Пампорово

Снимка: pamporovo.me
Престижното Световно първенство по ски за журналисти тази година ще се проведе в България, в курорта "Пампорово". 178 участници от 30 държави ще покажат своите спортни умения в дисциплините гигантски слалом, паралелен слалом и ски бягане. Организаторите ще представят страната ни и региона на Родопите с поредица от събития с акцент върху българското европредседателство и проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

Официалното откриване на събитието ще бъде на 25 февруари в сърцето на Пловдив. Участниците ще могат да се запознаят с културно-историческите и индустриалните забележителности на града, както и да посетят няколко големи винарски изби в района, съобщи Радост Иванова, маркетинг директор на Фондация "Пловдив 2019"

С удоволствие посрещаме представители на различни медии от толкова много държави. Програмата, която сме подготвили, започва с посещения на основните забележителности на Пловдив - Стария град, Античния театър, Римския стадион, Малката базилика. Ще им представим няколко бизнеса в града, ще посетят също така една от най-добрите винарски изби в региона, където ще могат да се запознаят с традициите във винопроизводството.

Председателят на Българския ски клуб на журналистите Александър Богоявленски посочи, че сред участниците има журналисти с различен профил като политически коментатори, икономически репортери, както и специализирани автори, работещи в сферата на туризма и пътуването или гурме направлението. Той открои един от акцентите по време на едноседмичната проява:

Още един много важен акцент са конференциите, които ще бъдат в Пампорово. Фокусът им ще е върху българското европредседателство и в частност инициативите, които страната ни е поела, с акцент Западните Балкани, бежанската криза и т.н. Другата важна тема, върху която ще акцентираме, е екологичната - за устойчивото развитие на планинските региони в България и на Балканите, предвид и полемиката, която се води по тези въпроси, не само свързана със ситуацията в Пирин, но и със ситуацията в българските планини като цяло.
 
В края на първенството, на националния ни празник 3 март, в Пампорово отново ще се проведе "Спускане с национални носии и български знамена", като очакването е тази година инициативата да бъде най-масова и ще се кандидатства за вписване в Книгата на рекордите "Гинес".

Организатори на Световното първенство по ски за журналисти са Българският ски клуб на журналистите, Община Пловдив, Фондация "Пловдив 2019", както и "Пампорово" АД, които освен, че ще приемат гостите, ще осигурят и техническата организация на надпреварата. Телевизионен екип ще записва както стартовете, така и съпътстващите събития.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна