Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: Ние се отдалечаваме от средното ниво на развитие на Европейския съюз на човек от населението

Отбелязваме Световния ден на социалната справедливост

Мика Зайкова: Социалното неравенство се задълбочава, защото ние по начало тръгнахме по погрешна посока

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Ние се отдалечаваме от средното ниво на развитие на Европейския съюз на човек от населението. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" финансистът проф. Боян Дуранкев в Световния ден на социалната справедливост:

Ние оставаме бедни, защото в България бюджетът по европейските фондове на глава от населението е малко над 1000 евро, като в Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Полша е около 2500 евро, тоест получават два пъти и половина повече. В България тази идея, че трябва да има ниски работни заплати, за да бъдат хората добре, доведе до това 1 милион души да напуснат с удоволствие своята родина. Ако се направи една съпоставка между това, което е производителността на труда в България спрямо европейската и минималната работна заплата, то изоставането на минималната работна заплата е изключително драстично, защото ако трябва да се постигне справедливост при тази ниска производителност на труда в България, минималната работна заплата в момента трябва да е минимум 1100 лева, т.е. трудът отдавна е смачкан от пазара и от олигархията.

Социалното неравенство се задълбочава, защото ние по начало тръгнахме по погрешна посока, заяви за "Хоризонт" финансист Мика Зайкова: Мика Зайкова

Всяка справедливост в една държава тръгва от закона, а самите закони у нас пораждат несправедливост. Защо ръстът на пенсиите ще бъде в проценти един път в средата на годината, че евентуално един път годишно ще увеличаваме минималната работна заплата, а ще увеличаваме доходите на най-непроизводителната част от българското общество – политиците? 200 лева минимална пенсия, 510 лева минимална работна заплата, а за четвъртото тримесечие на 2017 година 3540 лева основна заплата за депутатите плюс 1000 лева за участие в комисии, 3911 лева за заместник-министри, 4602 лева за министри, 5487 лева за премиера и 7080 лева за президента.

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев и Мика Зайкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна