Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урагани – вече и в Европа

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви характеристики определят ураганните бури и смерчовете, които не са тропически циклони? Защо те все по-често се случват на Стария континент и свързано ли е това с т. нар. „природни тропически депресии“? А дали промените в интензитета, посоката и времетраенето на периодичните водни течения, известни като Ел Ниньо и Ла Ниня не са в основата на тези промени?
Разговаряме с доц. д-р Елисавета Пенева от катедра „Метеорология и геофизика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски.“
В контекста на друго природно бедствие доц. д-р Филип Филипов от Института по механика при БАН разказва за патентованата наскоро раница със спасителен комплект при лавини в планината.
• „Златното сечение“: Боян Бакърджиев – новата платформа с мобилно приложение за споделяне на електромобили под наем в София.
• „Вечният двигател“: Деян Пейчев – за състезанието „Дейтатон 2018“ за решаване на бизнес казуси в сферата на изкуствения интелект, автоматичното разпознаване на изображения и компютърната обработка на естествен език, в което участваха 14 държави от четири континента.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна