Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визията на Левски е за независима България

Историческият образ на Апостола е завещан на днешните поколения, както и отговорността, с която тръгва към Голгота, казва проф. Пламен Митев

Проф. Пламен Митев
Снимка: БГНЕС
По отношение на делото на Апостола, все още има спорни исторически въпроси, но те могат да бъдат решени и без образът му да се превръща в заложник на политически интереси, категоричен е историкът проф. Пламен Митев. 

Можем напълно достоверно да реконструираме образа на Левски на базата на достатъчно исторически документи, с които разполага българската историческа наука. Едно от най-силните и доказани послания през времето е, че именно Васил Левски формулира идеал за българите, който звучи актуално и днес – идеята за независима, целокупна и силна България. Васил Иванов Кунчев го прави в тъмнината на стотици години иго и този акт може да се определи като епохален, последван и от конкретните стъпки на Дякона през живота му.

Да поведеш народа към собствената му Голгота, е лична отговорност и Левски го доказва през всичките трудни дни и като организатор и ръководител на вътрешна комитетска организация.


Кои са историческите щрихи, които очертават реалния образ на Васил Левски, и доколко е познат на съвременния българин – чуйте още в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна