Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Михайлов: Настаняването в социален дом трябва да е много крайна мярка

Снимка: Сдружение "Прегърни ме"

На официална церемония във Военния клуб в София ще бъдат връчени почетни призове за добродетел на 2017 г. от Сдружението на сираците. Отличията се дават на организации, фирми и общественици, които са подкрепили социални инициативи, организирани от сдружението в полза на деца, лишени от родителска грижа и деца в неравностойно социално положение. В предаването „Хоризонт до обед“ Слави Михайлов – председател на УС на Националното сдружение на сираците в България, каза:
   

Сред наградените са народни представители, министърът на транспорта, БДЖ, много организации и фирми, които през годината подкрепяха различни социални каузи. БТА също ще бъде наградена, още и Нова телевизиякакто и кметове на различни общини. Избрани са хора, които са показали отношение към социалната група, подкрепили са и по някакъв начин са обезпечили провеждането на събитие, което е в полза на деца, лишени от родителска грижа. Тези, които ще бъдат наградени с почетни призове за добродетели на 2017 г., ще имат уникалната възможност да видят едни прекрасни деца от средното училище от гр. Пордим, които с народни носии ще изнесат танци, за да представят таланта си. Част от подпомаганите деца са именно от това училище.

Според Михайлов през последните години се е променило отношението на хората спрямо децата от социалните домове. Той смята, че настаняването в социален дом за дете в риск трябва да е в много краен етап, защото, по думите му, пътят му обратно е много по-труден.

Децата трябва да получават подкрепа в семейна среда. Настаняването в дом трябва да е краен вариант. Няма добра практика в страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени