Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС прави половината от социалните разходи в световен мащаб

Снимка: pixabay.com

Новата финансова рамка на Европейския съюз след 2020 година, след Брекзит и предизвикателствата пред социалната политика – по тези теми обмениха мнения преди дни в София експерти на Европейската комисия, представители на правителството и социалните партньори. Във фокуса на вниманието на международната конференция, част от календара на Българското европредседателство, попадна и темата за социалното включване. Дебати предизвика и темата как да се реформират социалните системи, за да са по-справедливи.

На дневен ред още стои въпросът дали ще продължи сближаването между бедните и богати страни-членки и как чрез фондовете си Европа ще се справя с бедността и решенията и ще интегрира уязвимите групи. ЕС прави в момента половината от социалните разходи в световен мащаб. Основен инструмент за интервенция в човешкия капитал е Европейският социален фонд, а у нас той подкрепя и важния процес на деинституционализацията, в който е силно ангажиран неправителственият сектор. С днешна дата решение чака проблемът с обучението на персонала в новите центрове за деца и младежи. Събина Събева, директор на Фондация за международна социална служба – България: Да бъдат поставени по-високи изисквания по отношение на квалификацията. Големият проблем, особено в средни и малки общини, е липсата въобще на човешки ресурс и по някой път доставчиците са принудени не да правят подбор, а първоначално вземат този, който дойде, и той най-често няма нито необходимата квалификация, той покрива едно базово ниво, но ние говорим за наличието на лични качества, които трябва да има човекът, за да работи с деца. 

Инвестициите в хората ще останат основна политика на ЕС и след 2020 година. Това смята Адриана Сукова, директор „Инвестиции“ в Главна дирекция „Заетост“ на ЕК.

След образователната интеграция на децата на дневен ред стои и тяхната интеграция на трудовия пазар. Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, с призив за промяна на обществените нагласи:

Около 22% от младите, които стъпват на пазара на труда в България, са от ромски произход. Ако те не бъдат добре образовани и квалифицирани, за никакво сериозно икономическо и обществено развитие в България не може да се говори.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова с новата финансова рамка да се постигне по-лесно достигане до средствата до хората, от една страна, но и реформи на социалните системи, за да са справедливи.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна