Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаното за ген. Скобелев и битката за Плевен

БНР Новини
Портрет на генерал Скобелев от Николай Дмитриев Оренбургски
Снимка: Уикипедия

В сраженията за превземането на Плевен изгрява ярката звезда на пълководеца Скобелев, на неговия необикновено решителен талант на военен стратег, на изключителния му усет за маневреност в боя с турските войски. Белият генерал постига възхитителен възход, но веднага след това го сполетява убийствена покруса. Кои са причините за успехите и неуспехите на ген. Скобелев? Каква е съдбата му след края на Руско-Турската война, знаем ли нещо повече за него от това, което сме чели в учебниците по история?
А за пререканията и интригите в щаба на руското командване? За реалната боеспособност на руската армия за този поход към Цариград или за тогавашното състоянието на Османската империя и военната й готовност за отбрана?
В сраженията за превземането на Плевен двама големи мъже и военни гении си дават кървава среща – това са ген. Осман паша и ген. Скобелев. Но победителят е друг…
В предаването ще вземат участие писателите Георги Константинов и Неда Антонова, ще потърсим и мнението на акад. проф. Григор Велев.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна