Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едит Згут: Антиимигрантската риторика ще помогне на "Фидес" да увеличи мнозинството си в унгарския парламент

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на „Фидес” успя да насочи антисистемните настроения на унгарските избиратели срещу Брюксел, а антиимигрантската риторика ще му помогне да увеличи мнозинството си в парламента. На карта в предстоящите парламентарни избори в Унгария, насрочени за началото на април, са поставени независимостта на съда, медиите и неправителствените организации, предупреждава в коментар за предаването "Събота 150"  Едит Згут от базирания в Будапеща Институт за политически изследвания и консултации „Political Capital”:

Най-вероятно независимостта на съдебната власт ще бъде допълнително ограничена. Също така, според разследващи журналисти, "Фидес" планира да ограничи още повече независимите медии след изборите. Смята се, че новата проправителствена медийна империя, изградена през последните години, може да бъде ефективна, само ако няма конкуренти. Най-вероятно ще се опитат да сложат ръка на телевизия RTL Klub да ограничат най-големия новинарски портал – „Индекс“.

Според Згут Европейската комисия има малко подходящи инструменти за въздействие върху управляващите в Будапеща:

Всички наказателни процедури, всички изслушвания и резолюции в Европейския парламент са неефективни. Всички тези ходове бяха от полза на "Фидес", защото стратегията на правителството е да представи "Фидес" като защитник на националния суверенитет. Тази стратегия проработи чудесно - правителството успя да насочи антисистемните настроения на избирателите срещу Брюксел.

Погрешно е Брюксел да се фокусира само върху България и Румъния, когато следи борбата с корупцията в страните-членки, но идеята за обвързване на размера на кохезионните фондове с тази борба е добра, смята унгарската анализаторка:

Боя се, че е невъзможно еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, защото като цяло няма консенсус върху понятието „върховенство на закона“. Това, върху което Европейският съюз би трябвало и би могъл да се съсредоточи, е нивото на корупцията. Би било добре отпускането на фондовете да се свърже по някакъв начин с проекта за европейска прокуратура.

Целия коментар на Едит Згут може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна