Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Партош: Стратегията за интеграция на държавите от Западните Балкани показва, че ЕС не иска да губи страни - членки

Снимка: europa.eu

Не мисля, че в краткосрочен план има някакъв шанс за компромис или сделка между Унгария и европейските институции. Причината е, че унгарското правителство в лицето на управляващата партия „Фидес“ се подготвя за общите избори на 8-ми април и премиерът Орбан е убеден, че с качването на градуса на напрежението партията му увеличава шансовете си, защото тя се представя като защитник на Унгария, който пази суверенитета й от намесата на европейските институции и от вълната от мигранти. Възможно е след изборите, които по всичко личи ще бъдат спечелени от управляваща партия за трети пореден път, да бъде направен опит за компромис, коментира в интервю за предаването "Събота 150" Гейбриъл Партош, експерт в "Икономист интелиджънс юнит" на списание "Икономист" и бивш анализатор на Би Би Си за Югоизточна Европа.
Резките изявления на Орбан по адрес на Брюксел правят много трудна задачата на премиера Бойко Борисов, като лидер на страната ротационен председател на Съвета на ЕС, да посредничи за намаляване на напрежението, смята Партош:
Задачата на България като посредник наистина е трудна, тъй като в момента няма желание от страна на унгарското правителство за сделка или дори да се откаже от националистическата реторика. Все пак като се има предвид, че председателството на България е до края на юни, е възможно  Будапеща да погледне в по-различна светлина на някои от спорните въпроси, но сред тях едва ли ще е проблема с мигрантите.
На въпроса дали възраждането на национализма представлява сериозна заплаха за единството на Стария континент анализаторът отговаря, че „потенциално и в дългосрочен план национализмът може да се окаже заплаха за единството на ЕС и дори за съществуването на блока":
В известен смисъл той вече е заплаха за единството, като се имат предвид големите разногласия./.../ Виждаме нещо като сблъсък между налагащата се през последните 30-40 години либерална политика и завръщането на  националистическата, социално-консервативна, популистка, крайнодясна политика от миналото. Това е екзистенциална заплаха в дългосрочен план. В момента в големите европейски държави тези националистически партии са предимно малцинства, за разлика от Полша и Унгария, където управляват. Макар и като малък коалиционен партньор националисти има и в българското правителство.
Гейбриъл Партош коментира и перспективите за членство на страните от Западните Балкани в ЕС - акцент на Българското европредседателство, като посочи, че вероятно процесът на приемане на Западните Балкани ще бъде ускорен: 
Някои страни - с основание или без основание, не вярват в това начинание, но правителствата и населенията на много други са ентусиазирани от идеята да се увеличава европейското семейство. Въпреки че има нещо като умора от разширяването и загриженост от това, какви проблеми може да породи присъединяването на страни като Албания, Сърбия или Черна гора, все пак има някакъв порив да се приемат тези държави. За това говори и новата Стратегия за Западните Балкани, одобрена от Европейската комисия в началото на февруари. Макар и да се говори най-рано за средата на следващото десетилетие, дори само споменаването на по-конкретни години, поражда най-малко усещането, че ЕС не иска да губи страни-членки. 
Мисля, че по някакъв начин е парадоксално, но силите, които разкъсват ЕС - имам предвид най-вече напускането на една от основните страни-членки (Великобритания) - в същото време дават тласък на процеса на интеграция на Западните Балкани, коментира още Партош. Според него форуми като срещата на високо равнище за инвестиции в Западните Балкани на Европейската банка за възстановяване и развитие, която ще се проведе в понеделник в Лондон, могат да бъдат от голяма полза в процеса на евроинтеграция, защото показват, че желание за разширяването и укрепването на ЕС има и от двете страни - ЕС да докаже, че е успешен проект и се развива, а кандидатите за членство да се присъединят към европейското семейство, а не да се чувстват в ничия земя между Европа от една страна и Турция и Близкия изток от друга.
Повече по темата може да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна