Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединени в изкуството – литература, музика, кино

От 28 февруари в Сити Марк Арт Център в София започва артпроектът „Обединени в изкуството – литература, музика, кино“.
Проектът е синтез на съвременна литература, музика и кино. Предстоят шест вечери през месеците от февруари до юни с вход свободен. Участват изтъкнати български и чуждестранни имена от трите изкуства. Събитията се реализират с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“.

Проектът предвижда от 28 февруари до 6 юни популярни български музиканти, автори и актьори да представят на публиката нови имена в различните жанрове. Такъв подход не само очертава мястото на България в Европа, но и представя в развитие постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските артисти - писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа. Последното ще се постигне чрез творческото съучастие на представители на партньорските на България държави в така нареченото „трио“ (с Естония и Австрия), както и на страните, чието председателство на ЕС непосредствено предстои: Румъния, Финландия, Хърватска и Германия.
В проекта на Сити Марк Арт Център са привлечени утвърдени автори като писателите Ани Илков, Ина Вълчанова, Емил Андреев, Теодора Димова, Алек Попов, Захари Карабашлиев. Сред актьорите в проекта участват студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева. На музикалния подиум свои ученици представят проф. Венцеслав Николов, гл.ас.д-р Ангел Заберски - син, гл.ас.д-р Илиян Парасков, проф. Христо Йоцов, Рашко Младенов и Константин Цеков, Михаил Йосифов, Етиен Леви. Кинокритици-модератори ще бъдат Деян Статулов, Катерина Ламбринова, Петя Александрова, Геновева Димитрова, Тонислав Христов, Ирина Канушева.

Всяка вечер ще бъде разделена на три модула: „Музикални уравнения“, „Литературни вечери“ и Кино „Европа“. Началото е винаги в 19 часа.

Първото издание на 28 февруари е вечер на Естония. В „Музикални уравнения“ професор Венцеслав Николов и Камерен ансамбъл „Силуети“ ще представят произведения на Арво Пярт, Моцарт, Шуберт, Жан Бариер, Габриел Форе, Панчо Владигеров и Барток. „Литературни вечери“ в своето първо издание ще срещне с публиката Ина Вълчанова и младата авторка Нели Станева. Очаквайте кино „Европа“ в същата вечер с прожекцията на късометражните филми от Естония и България: „Манивалд“, „Празно“, Май“, „Олга“, „Коледа“ и „На червено“. Модератор на филмовата вечер на 28 февруари ще бъде кинокритикът Ирина Канушева.
Програмата, имената на участниците и произведенията за всяка от следващите вечери до 6 юни на проекта „Обединени в изкуството“ можете да откриете в Сити Марк Арт Център (бивше кино „Левски“).
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна