Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: Има възможности за разваляне на сделката за ЧЕЗ

Еленко Божков: Следващият бушон вероятно ще е Делян Добрев

Снимка: БГНЕС


Ако сделката за продажбата на ЧЕЗ не се развали, ще има политическа криза. Ако в следствие на скандала не се стигне до политическа криза, това ще говори зле за България. Първият бушон изгоря - ще имаме нов министър тези дни, когато изгорят още 2-3 бушона и сделката се развали, може да се запази статуквото. Това мнение изказа в предаването „12+3“ енергийният експерт Еленко Божков. Според него следващият бушон ще бъде вероятно Делян Добрев, като ще има промяна в политическия му статус. 


Възможности за разваляне в самата сделка има много. /…/ Европейската банка за възстановяване и развитие отпуска един голям кредит на ЧЕЗ за инвестиционна дейност. Този кредит как ще се отрази и дали няма да стане пряко изискуем при положение, че се осъществи тази сделка. Ако не е стратегически инвеститор, такъв кредит не може да се осъществи, т.е. би трябвало веднага да го върнат. Как ще го върнат, с какви пари? Това е една възможност за разваляне на сделката.

Божков подчерта, че КЕВР също трябва да даде своето съгласие, за да се случи сделката. Той припомни и за делото на ЧЕЗ срещу България: Това съдебно дело е за няколко стотин милиона евро. Ако ЧЕЗ се оттегли, то се оттегля с претенцията си. Той ще получи тези 320 млн. евро по сделката за продажбата плюс тези пари, които ще дойдат от арбитражното дело. При това положение нормално е да си зададеш въпроса – възможна ли е някаква сделка от типа – ние сега се оттегляме, да си вземем парите, там да се оправят, като на всичкото отгоре ще разкажем как се оправят.

Еленко Божков смята за много разумно решение държавата да си върне активите, които е продала.  

Експертът сравни дебатът по продажбата на ЧЕЗ с този за Истанбулската конвенция и изказа мнение, че той даже ще го надмине. Божков направи паралел с продажбата на миноритарния дял на държавата на „И Ви Ен“ за 88 млн. евро през 2012-2014 г.: Сега имаме подобна ситуация. На 22 януари в МС се състоя среща на премиера Бойко Борисов с чешкия министър-председател Андрей Бабиш. Още на 21-ви вестник "Лидове новини" казва твърдо, че на срещата ще се говори за продажбата на ЧЕЗ. Да се отрича или да се шикалкави след това мисля, че е безсмислено. 

Това, че по някакъв начин министър-председателят е пряко свързан е подозрително и просто се усеща. Усеща се по срещата, по начина на говорене, по това какви са връзките на фирмата-купувач със среди, с които, до преди да бъде ангажиран с държавата, беше свързан премиерът. Това не бива да се пренебрегва, когато изследваме хипотезите на бъдещия собственик и на това кой стои зад него.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени