Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените на Пучини

Една от бележитите годишнини, които ще озарят музикалния живот на 2018 г., ще формират музикалната политика на оперните театри и фестивали, е 160-годишнината от рождението на великия италиански оперен композитор Джакомо Пучини. На нея беше посветено едно от първите събития в афиша на Софийската национална опера за 2018 г. – гала концерта „Жените на Пучини“.

Още когато влязох в залата, бях очарована от приказния декор. Почувствах се на истински празник в Операта! Програмата, посветена на женските образи в творчеството на Пучини и приятно водена от баса Николай Петров, започна с Интермецото от операта „Вилиси“. Когато гост-диригентката от Италия Беатриче Венеци излезе на сцената, в първите минути си мислех, че е по-красива, отколкото умее да владее оркестъра, но с всяко следващо изпълнение респектът ми към нея растеше. Убедително, в добра форма се представиха солистите на националния ни оперен театър. С най-голям интерес публиката очакваше изпълненията на гост-солистката от Италия – сопрана Доната Д’Анунцио Ломбарди, която остави много добро впечатление за висока класа. А най-завладяващо за мен беше изпълнението на двойката в живота и на сцената Камен Чанев и Таня Иванова, в ролите на Мими и Рудолф в операта „Бохеми“!

СнимкаТова беше чудесен концерт! Хубава духовна храна! Забележителни певци! Трудно е да се изрази с думи преживяването, което обогатява духа, каза Н.Пр.Лино Бианко – посланикът на Малта в България и Румъния.

В звуковия файл чуйте и впечатленията на ценителката на оперното изкуство Мария Великин и журналистката Ваня Иванова, както и репортерски запис от концерта „Жените на Пучини“.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна