Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на инфлацията в еврозоната през февруари до 14-месечно дъно от 1,2 на сто

Инфлацията в еврозоната се забави през февруари за трети пореден месец, достигайки 14-месечно дъно, показват предварителни данни на Евростат, които вероятно ще подсилят предпазливата позиция на ЕЦБ относно бъдещето на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения".

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през февруари на годишна база с с 1,2% след повишение с 1,3% през януари, като това е най-слабото нарастване на инфлацията от декември 2016-а година.

По този начин инфлацията в еврозоната продължава да изостава далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто въпреки многогодишното дъно на безработицата (от 8,7%) и нарастването през миналата година на БВП с 2,5% (най-солидна експанзия от 2007-а година насам).

Основно влияние за отслабването на инфлацията в еврозоната за трети пореден месец оказват цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, които се повишиха през февруари с едва 1,1% след растеж с 1,9% през януари. В същото време енергийните цени се увеличиха с 2,1% след повишение с 2,2% месец по-рано, докато цените на услугите се повишиха с 1,3% след растеж с 1,2% през януари.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна за втори пореден месец с 1,0%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Отслабването на инфлацията през последните три месеца беше очаквано от Европейската централна банка с оглед на солидния ръст на енергийните цени в началото на 2017-а година, който обаче не се повтори през първите месеци на новата година. Днешните слаби данни обаче предполагат, че на заседанието през следващата седмица (на 8-и март) ЕЦБ е малко вероятно да даде по-ясна насока относно бъдещето на програмата за "количествени улеснения", която на този етап е в сила до септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна