Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Не смятам, че с подписването на НРД пациентите ще получат нещо повече

Какъв ще е ефектът за пациентите от подписването на Националния рамков договор

Пенка Георгиева: Очакваме от БЛС и институциите да упражнят реален контрол, за да защитят добрите участници в здравеопазването ни

Представители на лекарското съсловие и на здравното министерство подписаха Националния рамков договор.
Снимка: БГНЕС

"Не смятам, че след подписването на Националния рамков договор (НРД) пациентите ще получат нещо повече от това, което са получавали досега. Има малко повече пари, но организацията на медицинската помощ ще бъде същата, каквато и през миналата година“. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" д-р Стойчо Кацаров, Център за правата в здравеопазването.

Има 133 млн. лева дефицит, напомни д-р Кацаров и обясни:

"Този рамков договор не е разчел тези 133 млн. лева, които трябва да се платят на чужди болници, и доколкото разбирам, тези пари ще се платят от тези, които са предвидени за българските лекари, ще бъде наложена икономия, тоест цялото увеличение на средствата няма да стигне до тях. Ако добавим към това и дължимите от НЗОК 123 млн. лева за български болници, извършена, но не платена дейност, нещата стоят по този начин. Иначе е добре, че е постигнато съгласие, особено за правителството е много добре".

В Националния рамков договор за 2018 година е заложено да има повече направления за пациентите, повече пари за консултации и изследвания и са повишени цените на някои клинични пътеки.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб“ посочи, че постигнатото споразумение и подписването на Националния рамков договор е добра стъпка:

"Много може да се очаква в подобряване на комуникацията между пациентите и лекарите. Факт е, че по някакви причини напрежението между нас и лекарите нараства, което е недопустимо, защото страдат и пациентите и добрите лекари. Очакваме от БЛС да вземе мерки и да контролира и наказва тези, които правят нарушения, както и институциите, отговорни за контрола на разходването на средства най-после да упражнят реален контрол, за да защитят добрите участници в здравеопазването ни".

Интервюто с д-р Стойчо Кацаров и с Пенка Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна